El Parlament manté el bloqueig sobre el Brexit i rebutja quatre plans alternatius
La Cambra dels Comuns, durant una intervenció del cap de l'oposició, Jeremy Corbyn (EFE)
Londres

El Parlament manté el bloqueig sobre el Brexit i rebutja quatre plans alternatius

Un cop més, ha quedat de manifest la incapacitat de la Cambra dels Comuns per consensuar una solució a la crisi sobre la sortida de la UE

Actualitzat

El Parlament britànic ha tornat fracassar en el seu intent de prendre la iniciativa per desbloquejar la situació creada pel Brexit. Aquest dilluns a la nit, la Cambra dels Comuns ha votat quatre propostes alternatives més a l'acord de sortida de la Unió. S'han rebutjat totes quatre.

És la segona vegada en menys d'una setmana que la cambra no aconsegueix aprovar cap alternativa al text pactat entre el govern de Theresa May i els 27.

 

 

La via que ha rebut més suport ha estat la que instava el govern a negociar una unió duanera permanent amb la UE, que s'ha rebutjat per només tres vots: 276 en contra i 273 a favor.

El pla que demanava cancel·lar el Brexit si s'ha de produir sense acord ha aconseguit el suport de 191 diputats, davant els 292 que s'hi han oposat.

L'anomenada "via noruega", és a dir, una desconnexió suau de la Unió, era l'opció que semblava que guanyava terreny poc abans de la votació, després que el Partit Laborista anunciés que hi donava suport de forma oficial. Finalment, tampoc ha tirat endavant: 261 vots a favor i 282 en contra.

La darrera opció, sotmetre a referèndum qualsevol pacte que aconsegueixi superar el tràmit parlamentari, ha tingut el suport de 282 parlamentaris mentre que l'han rebutjat 292.

Reunió del govern aquest dimarts

Un cop més, ha quedat de manifest la incapacitat de la Cambra dels Comuns per consensuar una solució a la crisi del Brexit.

Per aquest dimarts hi ha prevista una reunió maratoniana de l'executiu. I no es descarta que, per quarta vegada, May porti al Parlament el seu acord de Brexit.

Fins ara, la Cambra dels Comuns ha rebutjat en tres ocasions aquest acord, però cada vegada per un marge més estret: dels 230 vots de diferència al gener es va passar als 149 del 12 de març i, divendres passat, a 58 vots.

 

Manifestació a favor de continuar a la Unió Europea als afores del Parlament britànic (EFE)


Què passa a partir d'ara?

Després de les quatre negatives d'aquest dilluns, els possibles escenaris que hi ha del Brexit són:

Però, si el Parlament torna a rebutjar l'acord entre Londres i Brussel·les, s'obren tres possibles opcions:

  • L'anomenada "sortida sense acord" el 12 d'abril, si no s'acorda cap via alternativa que justifiqui una possible pròrroga.
  • Convocar un segon referèndum, tal com reclamava una manifestació multitudinària fa vuit dies. És, però, una opció poc probable per la reiterada negativa mostrada pel govern de May.
  • La convocatòria d'eleccions generals anticipades. És l'opció preferida pels laboristes.

Per qualsevol de les dues darreres opcions, però, fa falta que els 27 permetin ajornar la data del Brexit perquè hi hagi temps de celebrar aquests hipotètics comicis o el també hipotètic segon referèndum.

El 10 d'abril, el Consell Europeu celebra una cimera en què Londres haurà d'exposar com procedirà abans del 12 d'abril, la data límit perquè el Regne Unit aclareixi si participarà o no en les eleccions europees del mes de maig.

 

 

 

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayUnió Europea
Anar al contingut