Manifestants britànics contraris al Brexit agiten banderes de la UE davant del Parlament britànic (Reuters)
Manifestants britànics contraris al Brexit agiten banderes de la UE davant del Parlament britànic (Reuters)

Brexit: principi d'acord entre el Regne Unit i la UE per evitar una "frontera dura" a Irlanda

RedaccióActualitzat

El Regne Unit i la Unió Europea han arribat a un principi d'acord sobre el Brexit. Això vol dir un principi d'acord sobre la frontera irlandesa, el principal escull de les negociacions de la sortida britànica de la UE.

La primera ministra britànica, Theresa May, ha convocat un Consell de Ministres extraordinari a Downing Street aquest dimecres, a les tres de la tarda, per analitzar l'esborrany de l'acord, de 500 pàgines.

És el primer gran obstacle que May ha de superar per aconseguir l'acord definitiu.

La primera ministra britànica, Theresa May, aquest dimarts, en el sopar anual que es fa a Londres, conegut com a Lord Mayor's Dinner (Reuters)

 

Per preparar la reunió crucial d'aquesta tarda, May ha citat els ministres, un per un, aquest dimarts a la nit.

Els ha mostrat i permès consultar el document provisional de l'acord, però no els n'ha repartit cap còpia per evitar cap filtració que pugui avançar reaccions en contra.

May també ha convocat a la seva residència, entre d'altres, la líder de la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom, i el cap del grup parlamentari conservador, Julian Smith.

 

El cap del grup parlamentari conservador, Julian Smith, arriba al número 10 de Downing Street per reunir-se amb Theresa May (Reuters)

 

El detall del contingut del principi d'acord no es coneix, però segons informa la televisió pública d'Irlanda, RTE, totes dues parts haurien pactat impedir el retorn d'una "frontera dura" a l'illa mitjançant un acord duaner temporal per a tot el Regne Unit, però amb especificitats per a Irlanda del Nord.

La qüestió de la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord ha estat un dels punts espinosos de l'acord que negocien Londres i Brussel·les.

 

El negociador en cap de la UE per al Brexit arribant a la Comissió Europea aquest dilluns (Reuters)

 

Irlanda del Nord no vol sentir a parlar de restablir una frontera física -una "frontera dura"- amb Irlanda, però la UE defensa que per mantenir una "frontera tova" el Regne Unit ha de continuar dins la unió duanera i acceptar la normativa comunitària en matèria comercial.

Això, però, significa un "Brexit tou" que molts, al Regne Unit, no estan disposats a acceptar. Tampoc dins del govern britànic, molt dividit.

Més enllà de la unitat que mostri el govern britànic, l'acord sobre el Brexit té en contra els partidaris de continuar dins de la Unió Europea, i també els euroescèptics que volen trencar del tot, un "Brexit dur".

ARXIVAT A:
Brexit
Anar al contingut