El Parlament britànic torna a rebutjar l'acord del Brexit
Els membres de la Cambra dels Comuns (Reuters)
Londres

El Parlament britànic torna a rebutjar l'acord del Brexit

Per 391 vots en contra i 242 a favor, la Cambra dels Comuns tomba el text amb les modificacions d'última hora

RedaccióActualitzat

El Parlament britànic ha tornat a rebutjar l'acord del Brexit, tot i les modificacions incorporades aquest dilluns a última hora. Per 391 vots en contra i 242 a favor, la Cambra dels Comuns ha tombat el text, al qual s'havien incorporat garanties addicionals sobre l'anomenat "backstop" o "salvaguarda", el mecanisme per evitar una frontera a Irlanda del Nord.

És el segon cop que la primera ministra, Theresa May, fracassa en el seu intent d'obtenir l'aval de la cambra a l'acord de divorci amb la Unió Europea. Al gener, el Parlament britànic ja va rebutjar el text de l'acord del Brexit.

Properes passes

Aquest dimecres, la cambra dels Comuns votarà la possibilitat de sortir de la Unió Europea el 29 de març sense cap acord. El més probable és que aquesta votació quedi amb un no, és a dir, els Comuns desitgen una sortida de la Unió Europea amb acord.

Si això es confirma, el dijous es faria una altra votació, que és la de la pròrroga de l'article 50, el de sortida. Aquesta votació, també té força possibilitats de tirar endavant i per tant, el govern britànic demanaria una pròrroga per a sortir més tard de la Unió Europea. Però la UE ja ha dit que aquest ajornament s'ha de justificar i ha de quedar ben acotat. Segurament seria un ajornament fins a finals de juny. La UE dels 27 només l'acceptarà si tots els seus membres hi estan d'acord i ho farà el 21 de març.


Les eleccions europees

Jean Claude Juncker -president de la Comissió Europea- va publicar una carta dirigida a Donald Tusk, president del Consell Europeu avisant que no es podrien convocar eleccions europees sense el Regne Unit si encara no han sortit de la UE. Una meitat dels diputats que havien d'anar a parar al Regne Unit han estat repartits entre la resta dels països i l'altra han estat eliminats.

Per la seva banda, el mateix Juncker també ha dit als diputats britànics que no hi hauria "terceres oportunitats".

Barnier: "La UE ha fet tot el possible"

Aquest dilluns al vespre, hores abans de la votació a la Cambra dels Comuns, Londres i Brussel·les van pactar "canvis legals" en l'acord del Brexit.

Des de Brussel·les, el negociador de la UE, Michel Barnier, ha assenyalat que els 27 han fet "tot el possible per ajudar" en l'acord. Segons Barnier, la situació d'impàs actual "només es pot solucionar al Regne Unit":

 

 

 

La Cambra dels Comuns, minuts abans de la votació sobre el Brexit d'aquest dimarts (Reuters)

Teresa May cada cop més debilitada

La primera Ministra, amb la veu cada cop més feble per una afonia, explicava als Comuns:

"Estic molt a favor de sortir tal com es va decidir amb el referèndum, però també tinc molt clar que cal sortir amb un acord" i continua: "votar en contra d'una sortida sense acord o per una pròrroga en la sortida no solucionarà el problema"

El seu temps també s'acaba i un cop més, el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, i alguns diputats del mateix partit de May, continuen demanant unes opcions anticipades per a sortir de l'atzucac


Nous canvis a les fronteres

Degut que la possibilitat del Breixit sense acord es va acostant, el govern britànic prepara canvis en la seva política d'aranzels. Si el Breixit es produís més del 80 per cent de les importacions fetes al Regne Unit des de la Unió Europea es quedarien exempts de pagar impostos d'entrada. La iniciativa es pren per a evitat una duana dura entre el Regne Unit i Irlanda. Aquesta mesura seria "temporal", segons el govern britànic.

ARXIVAT A:
BrexitTheresa May
Anar al contingut