La Cambra dels Comuns vota endarrerir el Brexit però no pot aprovar cap alternativa
Londres

La Cambra dels Comuns vota endarrerir el Brexit però no pot aprovar cap alternativa

El Parlament vota prorrogar la sortida de la UE més enllà del 29 de març el mateix dia que cap de les propostes per desbloquejar l'acord obté el suport de la cambra

Actualitzat

El Parlament britànic ha aprovat aquest dimecres al vespre prorrogar el Brexit. Per 441 vots a favor i 105 en contra, la Cambra dels Comuns ha validat traspassar a la legislació britànica les noves dates establertes per Brussel·les la setmana passada: el 22 de maig, si prèviament s'ha aprovat l'acord de sortida, o 12 d'abril si no s'aconsegueix un pacte.

D'aquesta manera, el dia previst inicialment per a la ruptura entre el Regne Unit i la Unió Europea, el 29 de març, queda oficialment descartat.

Tot fa pensar que el govern de May sospesa tornar a portar a votació aquest divendres l'acord sobre el Brexit, que la Cambra dels Comuns ja ha rebutjat dues vegades. Caldrà, però, que l'"speaker" de la cambra, John Bercow, ho permeti. Bercow ha recordat que el text només es pot votar per tercera vegada si incorpora "canvis substancials".

 

Cap alternativa obté prou suport

En la mateixa sessió, cap de les vuit propostes alternatives per desbloquejar el Brexit ha aconseguit un suport majoritari del Parlament. Els diputats dels Comuns van forçar aquest dilluns una votació sobre plans del Brexit alternatius a l'acord entre Londres i Brussel·les que defensa May.

Les opcions que han obtingut més vots han estat la convocatòria d'un referèndum per ratificar un eventual acord, que ha rebut 295 vots en contra i 268 a favor; i negociar una unió duanera amb la Unió Europea, amb 272 vots en contra i 264 a favor.

Les possibilitats que havia proposat l'ala més euroescèptica del Partit Conservador han estat entre les opcions menys votades: abandonar la UE sense acord el proper 12 d'abril ha rebut només 100 vots i la mateixa opció, però amb un tractat temporal per comerciar amb la Unió sense tarifes, 139.

 

 

Un pla per cancel·lar el Brexit en cas que no s'aconsegueixi ratificar un acord tampoc s'ha acostat a una majoria parlamentària: 184 diputats s'hi han mostrat a favor i 293 en contra. L'opció amb menys suport de totes ha estat continuar en el mercat únic comunitari, que implicaria mantenir la lliure circulació de ciutadans europeus al Regne Unit: només hi han votat a favor 65 diputats i 377 ho han fet en contra.

Després del fracàs de totes les opcions, el ministre pel Brexit, Steve Barclay, ha defensat que el resultat "enforteix el punt de vista que l'acord que ha negociat el govern és la millor opció".

 

La Cambra dels Comuns, durant la sessió d'aquest dimecres (Reuters)

 

Votacions no vinculants

Malgrat que no s'ha aconseguit cap resultat concloent, els parlamentaris han deixat la porta oberta que el dilluns de la setmana vinent es convoqui una segona ronda de votacions per intentar que alguna opció aconsegueixi el suport majoritari.

Tanmateix, aquestes votacions no són vinculants per al govern i May ja ha advertit que no complirà cap indicació del Parlament que vagi en contra de les negociacions que ha mantingut amb Brussel·les els últims dos anys.

ARXIVAT A:
BrexitUnió Europea
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut