El 24 d'octubre del 1971, en un discurs improvisat i molt emotiu, Pau Casals es va reafirmar com a català davant el plenari de les Nacions Unid…
El 24 d'octubre del 1971, en un discurs improvisat i molt emotiu, Pau Casals es va reafirmar com a català davant el plenari de les Nacions Unides

El Palau de la Música rememora els 50 anys de l'"I am a Catalan" de Pau Casals a l'ONU

La defensa i elogi que Pau Casals va fer de Catalunya a la seu de les Nacions Unides l'octubre del 1971, quan aquí encara hi havia la dictadura, va esdevenir una fita que el franquisme va censurar

Actualitzat

Avui fa 50 anys que el músic Pau Casals, un dels noms més universals de la cultura catalana, va presentar l'Himne a les Nacions Unides, compost per ell i amb lletra del poeta Wystan Hugh Auden, a la seu de l'ONU a Nova York.

En acabar, Casals va rebre de mans del secretari general, el birmà U Thant, la Medalla de la Pau de les Nacions Unides, en reconeixement a la seva trajectòria personal i el seu compromís amb la justícia i amb la pau al món.

El discurs de Pau Casals, en agraïment a aquesta distinció, va començar amb la frase "I am a Catalan". Va ser un discurs improvisat i emotiu que ha passat a la història. La seva defensa de Catalunya a la seu de les Nacions Unides l'octubre del 1971, quan aquí encara hi havia la dictadura, va esdevenir una fita que el franquisme va censurar.


Posteriorment, Pau Casals va interpretar "El cant dels ocells", una peça tradicional del folklore català, que el violoncel·lista va convertir en un símbol internacional de la pau.

Per commemorar aquest aniversari, aquesta tarda s'ha fet un concert homenatge al Palau de la Música Catalana a càrrec de la Franz Schubert Filharmonia i l'Orfeó Català.

Al concert, on s'han interpretat, entre d'altres, l'Himne a les Nacions Unides, hi han assistit el president de la Generalitat Pere Aragonès i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

Pere Aragonès ha assegurat que les paraules de Pau Casals davant el plenari de les Nacions Unides són un honor per al país perquè va identificar els valors de la pau i la paraula amb Catalunya

"És un orgull per al nostre país que la vegada que s'ha parlat de Catalunya amb tota la força a la seu de l'ONU hagi estat per parlar de pau. 

Pau Casals ens ha deixat un llegat en forma de contribució artística, la seva contribució musical, però també ens ha deixat un llegat immaterial: un fort compromís contra la guerra, un compromís amb la pau i contra el feixisme."

Teresa Cunillera ha parlat en nom del ministre de Cultura, Miquel Iceta, absent de l'acte per motius personals, i ha rebut xiulets en diverses ocasions durant el seu discurs. 

Hem parlat amb l'historiador Josep Maria Figueres, autor de la biografia "Pau Casals, música i compromís", i que coneix com ningú la vida, l'obra i la petjada del "mestre", per entendre la importància que va tenir aquell parlament de Pau Casals:

 

 

ARXIVAT A:
ONUCatalunyaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut