Cua de cotxes fúnebres al crematori de l'Almudena de Madrid
Cua de cotxes fúnebres al crematori de l'Almudena de Madrid (Reuters / Juan Medina)
Madrid

El Palau de Gel de Madrid s'utilitzarà com a dipòsit per la saturació de les funeràries

La funerària municipal deixarà de recollir cadàvers de víctimes de coronavirus per la falta d'equips de protecció

Actualitzat

Les instal·lacions del Palau de Gel, un centre comercial amb pista de patinatge, s'utilitzaran com a dipòsit de cadàvers i acolliran cadàvers de persones mortes per coronavirus, davant la saturació de les empreses funeràries. Avui, la crisi sanitària fa que no es pugui enterrar els difunts en el termini establert.

El Palau de Gel té unes instal·lacions amb una extensió de 1.800 metres quadrats i és a prop d'Ifema, on s'està ultimant un hospital de campanya amb 1.300 places. En la posada a punt del dipòsit, hi col·laboraran efectius de la Unitat Militar d'Emergència (UME), que des de la declaració de l'estat d'alarma s'ha desplegat per tot l'estat per ajudar a impedir la propagació de la Covid-19.

 

 

L'empresa concessionària del centre n'ha cedit les instal·lacions per poder-hi acollir cadàvers a l'espera que les funeràries se'n puguin fer càrrec. La direcció general de Salut Pública del govern autonòmic, juntament amb l'exèrcit, s'encarregarà del trasllat dels cadàvers perquè el dipòsit pugui estar en funcionament en les properes hores.

La pista de gel s'ha adequat per actuar com a dipòsit provisional ja que les seves dimensions es consideren suficients davant la "situació d'excepcionalitat del moment". Durant el temps que duri l'ús de les instal·lacions com a dipòsit, es garantirà la conservació dels fèretres a una temperatura adequada i un funcionament conforme a les indicacions del Ministeri de Sanitat per a casos de coronavirus.

 

L'exterior del Palau de Gel de Madrid
L'exterior del Palau de Gel de Madrid (EFE / Mariscal)

 

Els difunts seran col·locats a la pista de gel en fèretres tancats, de manera que tinguin "el fred necessari per al manteniment dels cadàvers", segons un informe de Madrid Salud citat per l'agència EFE. El dipòsit dels fèretres es realitzarà sobre una superfície de material polimèric d'uns 2 o 3 centímetres que evitarà el contacte directe del cos amb el gel. L'entrada i la sortida dels fèretres es farà per un únic accés.

 

Els treballadors funeraris deixaran de recollir cadàvers

La decisió s'ha sabut després que l'Ajuntament ha anunciat que, a partir d'aquest dimarts, no recollirà els cossos dels morts afectats per Covid-19 per falta d'equips de protecció individual per als seus treballadors.

 

 

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha anunciat que la funerària municipal deixarà de donar servei als morts per coronavirus a causa de la falta de material necessari per a aquestes funcions. En una carta enviada al ministre de Sanitat, Martínez-Almeida explica que la funerària no tanca, sinó que continuarà duent a terme la resta de serveis.

"Espero que sigui conscient de la gravetat que suposa que aquesta setmana ja no puguem procedir a les inhumacions o les incineracions de les persones que han estat víctimes de la Covid-19."

A la carta, l'alcalde assenyala que, "anteriorment", ha sol·licitat tant per escrit com verbalment el subministrament o la compra centralitzada d'aquests equips.

 

Entrada del crematori de l'Almudena, a Madrid
Entrada del crematori de l'Almudena, a Madrid (EFE / Juanjo Martín)

 

De la funerària municipal, en depenen 14 cementiris de la ciutat, dos tanatoris i dos crematoris. La quantitat de morts diàries, superior a l'habitual, complica el dia a dia dels serveis funeraris. En un comunicat, Comissions Obreres ha demanat al Ministeri de Sanitat que intervingui per resoldre el col·lapse a les funeràries de la regió.

 

 

Des del consistori s'admet la impossibilitat de complir els terminis legals per enterrar o incinerar els cossos, mentre que la patronal del sector, l'Associació Nacional de Serveis Funeraris (Panasef) assenyala que les funeràries privades de la regió no estan saturades, tot i que tenen forts pics de feina.

 

 

Des que va començar la pandèmia fins aquest dilluns, a la Comunitat de Madrid han mort 1.263 persones per coronavirus, 242 de les quals les últimes 24 hores. Es tracta del lloc d'Espanya amb més casos de Covid-19.                

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
Anar al contingut