L'exèrcit al carrer en el primer dia laborable de l'estat d'alarma pel coronavirus
Militars de la UME a l'estació d'Atocha, a Madrid (EFE)

L'exèrcit al carrer en el primer dia laborable de l'estat d'alarma pel coronavirus

La instrucció del Ministeri de Defensa estableix que els militars estan "en disposició permanent" per intervenir a tot l'Estat

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns és el primer dia laborable de l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol. L'exèrcit, concretament la Unitat Militar d'Emergències (UME), s'està desplegant per tot l'Estat per ajudar a evitar la propagació del coronavirus. Des d'aquest diumenge ja és a les zones de més risc per la possible extensió del virus.

De moment hi ha 1.100 militars en punts de vuit comunitats autònomes: Madrid, Andalusia, País Valencià, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, La Rioja, Aragó i les Canàries. El Ministeri de Defensa també ha decidit activar 150 metges i 70 infermers militars a la reserva.

La feina de l'exèrcit consisteix, per exemple, a acudir a punts crítics on hi ha aglomeracions per si hi calgués fer actuacions de desinfecció. Alguns d'aquests punts crítics són les principals estacions de tren de Madrid, Atocha i Chamartín; l'estació sud d'autobusos o ciutat properes com Alcorcón i Leganés.

A més de Madrid, els militars de la UME s'han desplegat a les altres sis ciutats on tenen instal·lats els seus batallons: València, Sevilla, Màlaga, Saragossa, Osca, Terol, Lleó, Las Palmas i Santa Cruz de Tenerife. En tot cas, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va remarcar, a la compareixença informativa d'aquest diumenge, que el criteri ha estat només el de proximitat i que aquest dilluns poden estendre la seva feina, si cal, a més ciutats i comunitats autònomes.


Militars "en disposició permanent"

L'exèrcit al carrer en el primer dia laborable de l'estat d'alarma pel coronavirus
La Unitat Militar d'Emergències es podria estendre a tot l'Estat (EFE/Manuel Bruque)
L'exèrcit al carrer en el primer dia laborable de l'estat d'alarma pel coronavirus
Desplegament de l'exèrcit per combatre la Covid-19 (Europa Press/Jesús Hellín)


La instrucció del Ministeri de Defensa davant la crisi de la Covid-19 estableix que els efectius de les Forces Armades estan "en disposició permanent" per intervenir en matèria de policia militar, transport logístic, així com en el control del trànsit aeri i marítim, i en ports i aeroports.

Tot plegat afecta el personal militar de les Forces Armades i el de la xarxa sanitària militar, com també el personal civil que hi ha al Ministeri.

Aquesta instrucció designa el cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villarroya, sota l'autoritat de la ministra Margarita Robles, com a comandament únic de totes les mesures que s'executin.

Defensa podrà cridar, per tant, a tots els militars, tant en actiu com en la reserva, arran de l'estat d'alarma pel coronavirus.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaSalut
Anar al contingut