El No-Do censurat: les imatges de la delegació de Barcelona que després Madrid vetava

S'ha recuperat el llibre de rodatges de l'informatiu franquista entre els anys 1943 i 1981 on es pot veure totes les imatges que van ser rebutjades

Ara fa 80 anys que el No-Do, el noticiari franquista, es va començar a emetre als cinemes. Tenien un equip de rodatge a Barcelona que va registrar en un arxiu tots els reportatges que van fer.

Alguns no es van emetre mai perquè no interessaven al règim franquista. Ara s'han pogut documentar gràcies a la donació dels llibres de rodatge que ha fet Pilar Gabernet, viuda de l'operari del No-Do, Blas Martí, al Centre d'Investigacions Film-Història de la Universitat de Barcelona.

Blas Martí en un rodatge a Igualada l'any 1959 (Imatge cedida per Pilar Gabernet)

Blas Martí va guardar els llibres el mateix dia que va tancar la delegació de l'informatiu del règim per conservar-ne el llegat.

Es tracta de dos llibres de tapa rústica en què figuren, anotades a mà i amb bona lletra, tots els rodatges fets a Barcelona i enviats a Madrid, des del primer fins a l'últim.

Imatge de les primeres pàgines del llibre
Al llibre de rodatges hi ha fins a 5.500 entrades (CCMA)

Són més de 5.500 entrades que van des d'activitats esportives fins a culturals, també religioses o industrials, i un llarg etcètera.

La primera es va rodar l'1 de gener de 1943 i són imatges d'una cursa esportiva a Barcelona, la darrera entrada és del 31 de maig de 1981 i és una desfilada de les forces armades.

La primera imatge és una cursa de 1943 (CCMA)

Una de les grans aportacions d'aquest llibre de registres és que es pot comprovar quines imatges van ser censurades. Una d'elles és la vaga de tramvies de Barcelona que es va fer el 1951.

Sabien que era un rodatge agosarat, i per això el van registrar com a "detalles de Barcelona para identificar", però igualment el rodatge no va agradar gens a Madrid. Això va provocar que vingués el director general del No-Do a Barcelona i posés el crit el cel perquè la vaga de tramvies era contrària a l'ideari franquista.

La vaga de tramvies es va registrar amb un nom alternatiu, per no molestar Madrid (CCMA)

Detalls com aquest els ha trobat el director del Centre d'Investigacions Film-Història, Magí Crusells. Una altra iniciativa agosarada va ser fer un resum del 5-0 del Barça-Madrid el març de 1945 que va ser silenciada als cinemes d'Espanya, però gràcies al llibre sabem que sí que es va projectar a quatre cinemes de Barcelona.

El 5-0 d'un Barça-Madrid també es va silenciar i només es va veure a quatre cinemes de Barcelona (CCMA)

Tampoc es va emetre la donació que Picasso va fer d'un quadre seu per recollir fons per als afectats per la riuada del 1962. Cap esment tampoc al concert dels Beatles a Barcelona el 65. Només en van aprofitar un pla per a un reportatge dedicat a la "montera" que porten els toreros.

Imatge dels Beatles en una plaça de toros a Barcelona (CCMA)

El folklore i la religió són els temes que més abunden quan es parla de Catalunya des de Madrid, tal com explica Magí Crusells:

"S'obvien la Nova Cançó, els premis literaris en català... és clar, tot això no apareix."

Quan el No-Do va deixar de ser obligatori als cinemes el 1975, es van fer temes impensables uns anys abans, com entrevistar el president Josep Tarradellas a l'exili, tot i que tampoc es va emetre; la Diada del 77, o un reportatge sobre un jove grup teatral anomenat Els Joglars que preparaven la seva nova obra: "La torna".

La delegació de Barcelona del No-Do va gravar l'obra "La torna", però mai es va projectar (CCMA)

L'últim rodatge que van fer a Barcelona va ser la desfilada militar del maig de 1981, que no es va arribar a projectar perquè el NO-DO va tancar.

Gràcies a aquests llibres de registre es podrien recuperar algunes d'aquestes filmacions censurades. Els llibres es digitalitzaran i tindran accés públic a la web de Film-Història.

 

 
ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut