Itàlia, l'aposta de Sánchez per portar gas a Europa si no convenç Macron d'acabar el Midcat

El president espanyol es mostra determinat a portar a Europa el gas que arriba a Espanya, i a fer-ho amb finançament europeu

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ho té clar, si no és per França, serà per Itàlia. El president espanyol assegura que apostarà per l'alternativa d'un gasoducte amb Itàlia si Macron manté la negativa a activar la connexió del Midcat, un projecte aturat des del 2019.

Aquesta ruta alternativa aniria des de Barcelona fins a Livorno amb un altre gasoducte submarí --ja n'hi ha algun--, per portar fins a les regasificadores que hi ha a diverses ciutats italianes el gas natural liquat que Espanya importa del nord d'Àfrica, i per poder enviar-ne més cap a Alemanya. 

Segons el president de l'executiu espanyol, de viatge oficial a Colòmbia, estan determinats a tirar endavant la interconnexió. "Si no tira endavant el pla A, doncs haurà de fer-ho un pla B, que és la interconnexió energètica entre la península Ibèrica i Itàlia", ha afirmat.

Tot plegat, amb l'objectiu d'aconseguir "una integració de la Península en el mercat energètic europeu", integració que la Comissió Europea ja ha dit que és prioritària i s'ha mostrat disposada a finançar.

El president espanyol durant la roda de premsa conjunta amb el seu homòleg colombià (Europa Press/Álvaro Tavera)
El president espanyol durant la roda de premsa conjunta amb el seu homòleg colombià (Europa Press/Álvaro Tavera)

Sánchez es reunirà amb Scholz

Aquesta nova aposta estarà sobre la taula en la reunió que dimarts que ve tindrà Pedro Sanchez amb el canceller alemany, Olaf Scholz, amb qui comparteix el desig d'aconseguir connectar energèticament Espanya a través del Pirineu. Tot i això, França és l'opció prioritàira.

Segons Sánchez, el canceller i ell no donen l'opció francesa per perduda i confien a convèncer Emmanuel Macron que no es pot convertir en un coll d'ampolla a l'hora de respondre al "xantatge de Putin".

Fa una setmana, el govern francès va llançar una galleda d'aigua freda en afirmar que no era la solució a la crisi energètica actual perquè trigaria molts anys a estar operatiu.

És en aquest escenari que Sánchez viatjarà a Alemanya per assistir a una trobada al castell de Meseberg, prop de Berlín que no serà bilateral i que no està convocada específicament sobre el tema energètic, tot i que sí que en serà l'eix central, explicava el cap de l'executiu espanyol en una xerrada informal amb periodistes.

El Midcat, un projecte abandonat a Hostalric

El Midcat es va iniciar el 2010, però va quedar aturat a Hostalric. El projecte es va abandonar fa tres anys per manca d'interès tant d'Espanya com de França.

Ara, la crisi energètica arran de la invasió de Rússia a Ucraïna n'ha revifat l'interès. Si es completa, permetrà doblar el gas que la xarxa peninsular pot subministrar a l'europea, dels 7.000 milions de metres cúbics actuals per Euskadi i Navarra a més de 15.000.

El gasoducte Midcat d'Hostalric a la frontera podria estar acabat abans d'un any
L'any 2019 es va frenar el projecte del Midcat (CCMA)

El territori ha rebut amb escepticisme la possible represa del projecte, especialment col·lectius ecologistes, que ara han insistit a rebutjar-lo.

Tot i això, el govern espanyol defensa que es podria acabar en vuit mesos i que, a més, permetria transportar hidrogen renovable, un avantatge que també agrada a la Generalitat.

 

ARXIVAT A:
EnergiaPedro SánchezFrançaItàliaMidcat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut