França no veu clar que el gasoducte Midcat sigui la solució a la crisi energètica europea

El govern francès creu que la infraestructura que uneix Catalunya i la regió francesa de Migdia-Pirineus trigarà "molts anys" a estar operatiu

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Galleda d'aigua freda del govern francès al projecte de gasoducte que hauria de connectar Catalunya i França a través dels Pirineus, el Midcat.

El Ministeri d'Ecologia, Desenvolupament Sostenible, Transport i Habitatge del govern francès no creu que sigui la solució a la crisi energètica actual perquè trigarà "molts anys a estar operatiu".

L'executiu francès també assegura que promocionar el gas va en contra de la transició cap a energies netes. París remarca que vol prescindir de les energies fòssils i que aposta per les regasificadores flotants de metà abans de fer una infraestructura com aquesta, que va ser objecte d'una "forta oposició local" a la vall del Roine l'any 2019.

"Abans de començar a construir nous gasoductes hem de tenir en compte també els desafiaments climàtics, perquè el nostre objectiu és prescindir de les energies fòssils abans del 2050."

Les declaracions del govern francès arriben després que el canceller alemany, Olaf Scholz, proposés la setmana passada construir un gasoducte que comuniqui Portugal amb l'Europa central, travessant Espanya i França.

Tot i que Scholz no va mencionar explícitament el Midcat, el ministeri francès defensa que la proposta "ha de ser objecte de diàleg" a la UE, ja que afecta diversos estats membres.

El govern espanyol creu que les obres es podrien acabar amb 8 mesos, amb el suport de França i la UE (CCMA)

L'endemà que Alemanya defensés el gasoducte des de la península Ibèrica, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va veure viable el projecte del Midcat amb finançament europeu, i va considerar que podria estar operatiu "en qüestió de vuit o nou mesos" en el "costat sud".

És a dir, que el gas podria arribar a Europa des de Catalunya d'aquí vuit mesos. Per això caldria primer acabar les obres, que ara estan bloquejades a Hostalric, a la comarca de la Selva, i que França completés també la seva part.

Les connexions actuals, a ple rendiment

El govern francès assegura que ja veu amb bons ulls les dues interconnexions de gas que existeixen entre França i la península Ibèrica que passen pel País Basc i que s'estarien "utilitzant a ple rendiment" des de l'esclat de la guerra a Ucraïna.

França també ha recordat que el projecte del Midcat ja va estar sobre la taula entre el 2013 i el 2019 i es va tombar perquè el mercat no havia mostrat "interès comercial" per aquesta proposta d'interconnexió. Aleshores ja es buscaven vies alternatives al gas rus arran de l'annexió de Crimea.

Dipòsit de la planta de gasificació d'Enagás a Barcelona (ACN/Aina Martí)

 

ARXIVAT A:
EnergiaFrançaMidcat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut