La Unió Europea ara paga més a Rússia per l'energia que abans de la guerra

Rússia ha ingressat 85.000 milions des de la invasió d'Ucraïna

Toni CanyísActualitzat

Els preus de l'energia, que s'han disparat encara més en els últims sis mesos, han permès a Rússia ingressar un 89% més que abans de la guerra per la venda de combustibles fòssils a la Unió Europea, tot i que el volum d'aquestes exportacions s'hagi reduït lleugerament. Segons algunes fonts, la UE estaria pagant a Rússia més de 14.000 milions d'euros cada mes.


Menys gas, però no per les sancions

Una turbina de 18 tones, primer desapareguda i després localitzada a Alemanya, és la culpable que el gasoducte Nord Stream 1 que porta el gas rus a través del Bàltic només estigui funcionant al 20%. Aquest estiu, Rússia i Alemanya s'han responsabilitzat mútuament de la caiguda del subministrament de gas.

Rússia deia que la turbina estava retinguda a causa del bloqueig occidental i el canceller alemany Olaf Scholz que tot era una maniobra de pressió russa.

Sigui com sigui, aquest episodi rocambolesc és una mostra que no ha estat el boicot europeu el principal responsable que les compres de gas rus s'hagin reduït un 30% des de la invasió d'Ucraïna. I més enllà del gas, el veto europeu al petroli rus no s'aplicarà fins al gener i el del carbó només fa 12 dies que està en vigor.

S'apuja la factura energètica russa a la UE

De fet, les dades demostren que són, precisament, les exportacions de combustibles fòssils de Rússia les que li estan permetent finançar la guerra, i que un 61% d'aquestes exportacions encara són a la Unió Europea.

Tot i que Europa ara li compri, en volum, un 15% menys, Moscou està ingressant un 89% més que abans perquè els preus s'han disparat. Segons dades solvents, Rússia hauria ingressat per aquesta via 85.000 milions d'euros des de la invasió. Això sense comptar que Rússia ha augmentat molt la venda de carburants refinats a l'Índia, que en reexporta una part significativa a la Unió Europea.

Europa està intentant aprovisionar-se de combustibles a través de vies alternatives, però això, sobretot en el cas del gas, no es pot fer d'un dia per l'altre i, sobretot, farà que la factura energètica europea es dispari encara més.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaAlemanyaUcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut