El mapa del preu dels lloguers a Catalunya, que marquen màxims a les zones més poblades

En els últims 10 anys, els lloguers a Catalunya s'han apujat un 43% de mitjana, sobretot a Barcelona, on s'han disparat un 62%

Actualitzat

Llogar un pis a Catalunya és més car que mai. Segons les últimes dades oficials, durant el segon trimestre s'han pagat uns 830 euros mensuals de mitjana, un 2% més que en l'arrencada de l'any.

L'escalada és ben visible a la ciutat Barcelona, on el lloguer repunta fins als 1.123 euros, un 3% més que el primer trimestre, i un 12% més que en el mateix període del 2022. Ara bé, en determinats punts del país, els menys poblats, alguns preus donen els primers senyals d'afluixar

Fa un any, a Barcelona els lloguers d'un habitatge no arribaven als 1.000 euros al mes. Però es van començar a enfilar i just abans de l'estiu, de mitjana, es pagaven 1.123 euros al mes.

Aquest segon trimestre, els preus només ha baixat en dos districtes, Sant Andreu (876 euros) i Sant Martí (1.064 euros). En canvi, pugen clarament a les Corts, l'Eixample i Sarrià-Sant Gervasi. Ara fa deu anys, el segon trimestre del 2013, en plena crisi, el preu mitjà a Barcelona era de 676 euros.

 

Lloguer per damunt dels 1.000 euros

Lloguers per sobre dels 1.000 euros se'n poden trobar a més d'una vintena de municipis a tot Catalunya. I a Sant Vicenç de Montalt, al Maresme, és el municipi on el lloguer és més car: pràcticament 1.600 euros al mes.

En aquest rànquing, s'hi troben altres municipis on els preus dels habitatges acostumen a ser molt cars, com Matadepera, Sant Cugat del Vallès i Sant Just Desvern. Però n'hi ha d'altres que hi han entrat per primer cop: com és el cas d'Esplugues de Llobregat o Bellver de Cerdanya, on el lloguer ha fet un salt dels 700 als 1.000 euros al mes.

 

Aquesta és l'evolució des del primer trimestre del 2022 a Catalunya, amb les dades de l'Institut Català del Sòl:

 


Afluixa a vint comarques

Amb tot, les comarques del Pirineu han notat com al segon trimestre s'acaba el lloguer de temporada d'hivern i això ha ajudat a rebaixar els preus. És un fenomen estacional que es repeteix cada any.

Ara bé, entre abril i juny fins a un total de 20 comarques els preus han baixat, i a la Terra Alta és on es troben lloguers més baixos, al voltant dels 310 euros. La incògnita és saber si els preus ja estan tocant sostre. De moment, segueixen disparats a la majoria de comarques, les més poblades, on no paren d'enfilar-se a llocs com l'àrea metropolitana de Barcelona o al Tarragonès.

 

La Generalitat demana aplicar l'eina per limitar preus

Davant d'aquestes dades, la Generalitat ha tornat a reclamar que el govern espanyol permeti aplicar el control de rendes a Catalunya. La consellera de Territori, Ester Capella, creu que és una "necessitat urgent" i apunta que en els últims deu anys el preu ha pujat un 62% a Barcelona ciutat i un 43% a la resta de Catalunya.

"No hi ha cap societat que pugui resistir aquestes pujades", apunta Capella, que reclama al ministeri que publiqui l'índex de referència de preus, l'eina que preveu la llei de l'habitatge per començar a limitar les pujades a les zones més tensionades.

Cau el nombre de contractes

Una altra xifra que crida l'atenció és la baixada clara en el nombre de contractes signats; en el segon trimestre de l'any se'n van signar 10.328, un 9,5% menys que el mateix període de l'any passat. Un fenomen que entitats com el Sindicat de Llogateres atribueixen al fenomen dels contractes de temporada, que no han de declarar-se a l'Incasòl, de manera que surten de l'estadística oficial.

Llogar un pis a Barcelona costa, de mitjana, 1.230 euros al mes, un 12% més que fa un any (Ajuntament de Barcelona/ Mariona Gil)
 

"El fet que escapen a les regulacions de la LAU fa que cada cop més immobiliàries els ofereixin de forma fraudulenta a llogaters que hi viuen de forma permanent", apunta el sindicat en un comunicat.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut