Estats Units

Aldarulls a Louisville perquè no jutjaran els policies que van matar una dona negra

La Fiscalia ha considerat "justificada" la seva actuació quan van entrar de nit per escorcollar casa seva

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La ciutat de Louisville, a l'estat de Kentucky, als Estats Units, ha viscut aquest dimecres una nit de protestes i aldarulls contra el racisme policial.

El motiu ha estat que la Fiscalia ha desestimat responsabilitzar penalment els tres policies de la ciutat que el març van matar a trets Breonna Taylor, de 25 anys, a casa seva.


Estat d'emergència i toc de queda

En previsió de possibles aldarulls per la decisió, les autoritats havien decretat l'estat d'emergència, però això no ha impedit que milers de persones sortissin al carrer a manifestar-se.

I ho han fet pacíficament, fins que els antidisturbis han intentat dispersar-los quan s'acostaven les 9 del vespre, hora que havia de començar el toc de queda, i algú ha disparat als agents.

Policies de l'estat de Kentucky, aquest dimecres en plena càrrega a Louisville (Reuters)


Dos policies ferits

Dos d'ells han resultat ferits de bala, i els han portat a l'hospital, on estan ingressats en estat estable, després que un d'ells ha passat pel quiròfan.

La policia ha detingut a un home sospitós d'haver disparat als agents, i també 46 persones més que participaven en les protestes.

A més de Louisville, hi ha hagut manifestacions i protestes a Nova York, Denver, Nashville, Filadelphia, Chicago i Atlanta, on també hi ha hagut detencions.

La manifestació de Louisville, aquest dimecres a la tarda (Reuters)


"La justícia de la multitud no és justícia"

Tot ha passat després que Daniel Cameron, fiscal general de Kentucky, negre i republicà, ha dit que no presentaria càrrecs contra els tres policies que van participar en la mort de Taylor:

"Si actuem des de l'emoció o la indignació, no hi ha justícia. La justícia de la multitud no és justícia, ni tampoc si es busca a través de la violència."

El fiscal general de Kentucky Daniel Cameron, aquest dimecres

Els fets van passar el març, quan tots tres van entrar de matinada al seu pis per escorcollar-lo, el company de Taylor els va prendre per lladres, els va disparar, i ells van respondre a trets.


30 trets, 6 al cos de Breonna

En van fer una trentena, i 6 van impactar en Breonna Taylor, una noia negra que treballava com a auxiliar sanitària i que aspirava a convertir-se en infermera.

Una manifestant amb un cartell que diu "Veiem la policia matar la gent al llit", aquest dimecres a Nova York (Reuters)

La seva mort s'ha convertit en un dels principals símbols del moviment BlackLivesMatter, engegat en protesta per la mort de George Floyd el maig a mans de la policia de Minneapolis.

El fiscal Cameron ha justificat no presentar càrrecs contra els policies per aquesta mort perquè ha considerat que van actuar d'acord amb els protocols policials.

Un policia acusat, però no per la mort

Sí que acusarà d'imprudència temerària un dels policies, Brett Hankinson, que el juny va ser expulsat del cos perquè "mostrava una indiferència extrema" per les persones.

Però no s'ha acreditat que cap dels 10 trets que va disparar Hankinson impactés en Taylor, sinó que hauria posat en riscs altres veïns disparant des de l'exterior de l'edifici "sense motiu i a cegues".

Les sis bales que van trobar al cos de Taylor, només una de les quals va causar-li la mort, les haurien disparat els altres dos agents, Jonathan Mattingly i Myles Cosgrove.

Dibuix del rostre de Breonna Taylor envoltat d'ofrenes florals, aquest dimecres a Louisville (Reuters)


Versions contraposades

Les conclusions de la Fiscalia, però, consideren que l'actuació d'aquests agents va ser "justificada", perquè els van rebre a trets.

Kenneth Walker, el company de Breonna que els va disparar, va dir que anaven vestits de civils i que no van avisar que eren policies, cosa que els policies neguen.

L'escorcoll dels agents formava part d'una operació antidroga contra un excompany de Breonna sospitós de ser traficant.

Segons James Dickerson, de l'associació de drets civils NAACP, la decisió del fiscal Cameron és una mostra més del poc valor que es dona als ciutadans afroamericans als Estats Units:

"La decisió d'avui és un altre tràgic exemple que, massa vegades, massa vides negres realment no compten."

James Dickerson, aquest dimecres a Louisville

Indemnització de 10 milions d'euros

Fa una setmana l'ajuntament de Louisville va acordar amb la família de Taylor que els pagarien 10 milions d'euros d'indemnització per la mort de la noia.

L'alcalde, Greg Fischer, ha dit ara que aquesta indemnització no era a canvi de no acusar els agents per la via penal, sinó per obrir "una via de reconciliació" a la ciutat.

Fischer ha promès reformes en els protocols policials, ha recordat que l'FBI encara té una investigació oberta per si va haver-hi mala praxi policial en la mort i ha insistit que "Breonna hauria de ser viva".


Elogis de Trump al governador

Per la seva banda, el governador de Kentucky, Andy Beshear, havia ordenat un desplegament "limitat" de la Guàrdia Nacional a la ciutat.

Beshear, que és demòcrata, ha rebut elogis del president Donald Trump per haver-ho fet, i l'ha animat a demanar més desplegament si ho considera adient.

Mural de Louisville en homenatge a Breonna Taylor i altres víctimes de la violència policial (Reuters)
ARXIVAT A:
RacismePolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut