La delegació de la Generalitat a Brussel·les (ACN)
La delegació de la Generalitat a Brussel·les (ACN)

El govern espanyol requereix a la Generalitat que derogui el pla d'acció exterior

El govern espanyol presenta un requeriment d'incompetència contra el govern de la Generalitat pel seu pla d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea

RedaccióActualitzat

El govern espanyol planteja un nou conflicte de competències amb la Generalitat. Segons ha anunciat la portaveu en funcions, Isabel Celaá, en el Consell de Ministres s'ha decidit presentar un requeriment d'incompetència contra el pla estratègic d'acció exterior de la Generalitat. La Generalitat té uns dies per retirar-lo abans que l'executiu socialista el porti al Tribunal Constitucional.  

El requeriment és sobre el pla d'acció exterior i de la UE 2019-2022, que la Generalitat va aprovar el 25 de juny. Es tracta d'una advertència que el govern espanyol pot fer a les comunitats autònomes per demanar que, en el període d'un mes, anul·lin o deroguin parts de normes que considera que contravenen les competències de l'Estat. És un pas previ a portar la qüestió davant del Tribunal Constitucional.

Segons la Moncloa, el pla presenta Catalunya "com una ficció d'estat". Entre d'altres, Celaá ha posat d'exemple que el pla presenta Catalunya "com a subjecte internacional" i "obvia" que l'acció exterior autonòmica s'ha de "coordinar" amb l'estatal.

"No es parla del servei exterior de l'Estat ni de la necessitat de coordinar-se amb aquesta política, ni de la Constitució i no es refereix que Catalunya és comunitat autònoma afavorint altres expressions més ambigües."

En el pla estratègic es preveu obrir tres noves delegacions a l'Argentina, Mèxic i Tunísia

 

El pla és "legal, legítim i necessari"

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha assegurat que la Generalitat farà "front a l'enèsima arbitrarietat del govern espanyol". 

 

A aquesta decisió de Madrid també hi ha reaccionat a les xarxes el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que ha criticat la gestió dels socialistes al capdavant del govern pel que fa a Catalunya: "Em costa veure alguna diferència amb Mariano Rajoy", ha assenyalat.




Els avançaments a Catalunya

En la roda de premsa, la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, ha justificat que no poden fer l'avançament de finançament corresponent a aquest 2019 perquè són un govern "que no està en plenitud de funcions". "Es tracta de complir la legalitat", ha manifestat Celaá, que recorda que aquests diners s'haurien pogut ingressar també si els pressupostos generals de l'Estat haguessin prosperat.

"Alguns que reclamen ara aquests diners van dir que no als pressupostos."

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, va anunciar que portaria el govern espanyol als tribunals pels incompliments en pagaments que reconeixen la llei: 1.317 milions d'euros que, segons ell, corresponen a les bestretes del finançament del 2019, que haurien d'haver estat transferides de forma automàtica i que l'Estat "té retingudes de forma irregular".

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional Procés català
Anar al contingut