El govern denunciarà l'Estat per retenir "irregularment" 1.317 milions de finançament
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament
Barcelona

El govern denunciarà l'Estat per "retenir irregularment" 1.317 milions de finançament

Aragonès justifica la retallada i la contenció de la despesa pública acusant el govern de Pedro Sánchez de no pagar les bestretes que "corresponen per llei" a la Generalitat

RedaccióActualitzat

El vicepresident econòmic del govern de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat el govern de Pedro Sánchez de "retenir de forma irregular" les bestretes de finançament.

Aragonès ha quantificat aquests diners en 1.317 milions d'euros, entre bestretes del sistema de finançament autonòmic i l'IVA del 2017, i ha assegurat que ho denunciaran al sistema judicial:

"Portarem el govern espanyol als tribunals perquè es paguin les bestretes del 2019 que són nostres, que corresponen per llei al poble de Catalunya i que estan retenint de forma irregular."

Aragonès ha dit que dimarts que ve proposarà que el govern de la Generalitat posi un recurs contenciós administratiu al govern espanyol per això.

El vicepresident ha assegurat que totes les autonomies estan en la mateixa situació que la catalana, i les ha animat a denunciar-ho i a sumar esforços.

En aquest sentit, ha acusat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, d'estar fent el mateix que Cristóbal Montoro en el seu moment, i ha recordat que la mateixa Montero s'havia queixat d'això quan era consellera d'Hisenda d'Andalusia.

 

 

"Qui cobra mana"

Segons Aragonès, el problema no és de despesa, sinó de recaptació, perquè es recapten més diners però el govern espanyol no els envia:

"En matèria d'hisenda pública no passa allò de qui paga mana, sinó de qui cobra mana, i aquí qui cobra és l'Agència Tributària estatal, és l'Estat."

"Si nosaltres recaptéssim l'IRPF i l'IVA, com que aquest IRPF i IVA que ara té l'Estat, ja ha estat pagat per part dels ciutadans de Catalunya, no tindríem aquest problema. Per tant, el problema no és de despesa, el problema és qui recapta: l'Estat recapta, reté els ingressos, no només a la Generalitat de Catalunya."

"Per tant, ja m'avanço als discursos que hi haurà que diran "vostè està fent aquí un "Roma ladrona", "Espanya ens roba", no sé què. No, no, no, de cap de les maneres, perquè consellers d'Hisenda de governs del PP i del PSOE han sortit a reclamar el mateix que estic fent jo ara en aquesta comissió."

Per això, ha afegit, s'ha vist obligat a fer un tancament de caixa per no generar dèficit. En aquest sentit, ha afirmat que el ministeri d'Hisenda d'una banda no els envia els diners que els corresponen, i alhora els obliga a no tenir dèficit:

"Ells no fan la feina, i ens volen castigar a nosaltres."

Aragonès s'ha queixat que el govern de Pedro Sánchez no enviï les bestretes amb l'argument que està en funcions, però en canvi faci contractes militars per valor de 2.000 milions d'euros.

Acusacions d'amagar la mesura

Les dues forces que van demanar la compareixença, En Comú Podem i la CUP, han acusat el vicepresident de prendre la decisió de contenir la despesa pública i retallar-la un 6% a les empreses públiques l'1 d'agost i d'amagat.

David Cid, d'En Comú Podem, ha fet un repàs de les declaracions públiques del govern d'aquells dies, i ha assegurat que no ho van explicar en cap moment.

Segons Cid, l'objectiu era que no es debatés la mesura, i ha acusat Aragonès d'haver fet un discurs més com a candidat a la Generalitat que no pas com a responsable econòmic del govern:

"Entenem que això s'ha intentat fer, com es diria en castellà, amb "agosticidad", de "tapadillo" i a veure si arribàvem al setembre, i al debat de política general la situació política a Catalunya feia que això no fos objecte de debat."


En la rèplica, Cid ha acusat Aragonès d'actuar d'acord amb interessos electorals, i li ha assegurat que el problema no és de recaptació, sinó d'ingressos.

També li ha retret de no treballar per un nou sistema de finançament perquè "fa botifler":

"Vostè diu: no és un problema de despesa, és un problema de recaptació. No, miri, és un problema d'ingressos, és un problema fonamentalment d'ingressos."

"Jo li vaig dir per activa i per passiva que els números no quadraven. Cal un nou sistema de finançament a Catalunya, i vostès no s'atreveixen a situar la necessitat d'un nou sistema de finançament perquè fa botifler."

"Jo tinc la sensació que vostè és un conseller d'Economia que compta més en nous escons del seu partit en unes noves eleccions que no en euros."


 

 

Retallar quan més s'ingressa

Maria Sirvent, de la CUP, li ha retret que s'hagi decidit el tancament de caixa en ple estiu quan, segons ha dit, la Generalitat està ingressant més diners:

"Algú em pot explicar quin govern retalla quan té més ingressos? Això no ho entén ningú."


Sirvent ha assegurat que la retallada perjudicarà molta gent, perquè la demanda de serveis socials continua pujant, i ha assegurat que Aragonès està "entrant en el joc" de complir "lleis absolutament injustes":

"L'Estat es nega a transferir uns ingressos que provenen dels impostos que han pagat les treballadores, i què fan vostès? Preocupar-se del compliment de les regles d'estabilitat, entrar en el joc del compliment de l'objectiu del dèficit, el joc del compliment de lleis absolutament injustes."

 



Cs recorda a Aragonès el discurs de Torra

José María Cano, de Ciutadans, ha atribuït la situació a la mala gestió, i ha recordat que aquest dimarts el president de la Generalitat va dir que no està per gestionar una comunitat autònoma.

Cano li ha preguntat a Aragonès si això també val per ell, i l'ha acusat d'estar en un govern que no governa i que va "contra el progrés i el benestar de la ciutadania":

"En comptes de fer autocrítica, vostè fa servir l'expressió de sempre, l'"Espanya ens roba", la que fa servir des de la seva joventut, oi? I que el 2011 va canviar per l'espoli fiscal que, en definitiva, és el mateix."


No va portar pressupostos al Parlament

Per la seva banda, Alícia Romero, del PSC, també ha relacionat Aragonès amb Torra, dient que ha vingut a donar un titular d'acord amb el discurs del president a Prada de Conflent d'aquest dimarts.

Romero ha afirmat que el problema de fons és que la Generalitat no té pressupostos aprovats, i que això només és responsabilitat seva, perquè no ha presentat cap projecte al Parlament:

"Vostès no van aprovar en el seu consell executiu uns pressupostos que sembla que havien treballat, ni els van presentar aquí. Per tant, no va tenir possibilitats d'aprovar-los perquè no els va presentar, no els va portar en aquest parlament. I per tant, la responsabilitat que no s'aprovessin és només del govern, només seva, i aquesta honestedat vostès l'haurien de començar a practicar."


El PP i la "cantarella rondinaire"​

Per la seva banda, Alejandro Fernández, del PP, ha acusat Aragonès de tenir una "canterella rondinaire", però ha vaticinat que ERC tornarà a abstenir-se perquè Pedro Sánchez continuï governant.

Fernández s'ha preguntat si ERC té un component masoquista:

"Vostès van fer president del govern el suposat ofegador amb una moció de censura. I em podrà dir si el van fer president i li van donar l'oportunitat a veure si ens deixava d'ofegar, vostè diu que encara ofega, i malgrat això fa uns dies van abstenir-se per facilitar que el suposat ofegador continués com a president del govern. Això em planteja 2 escenaris: o bé la teoria de l'ofegament i l'asfíxia és un invent que s'han tret de la màniga, o bé, amb tots els respectes, vostè és una mica masoquista i li agrada que l'ofeguin."

 



El suport d'ERC i JxCat a "una mesura de manual"

 

Lluís Salvadó, d'ERC, ha recordat que el total de diners que el govern espanyol hauria de transferir a les autonomies és de 7.000 milions d'euros, i ha fet un joc de paraules amb els cognoms de Montero i Montoro per afirmar que actuen igual.

També JxCat, en boca del diputat Jordi Munell, ha defensat la mesura d'Aragonès, dient que la "comprenen" i la "comparteixen":

"És mesura de manual: si et diuen que no cobraràs, prens mesures per no gastar".

Munell també ha afirmat que el govern espanyol està seguint "un manual d'estat contra Catalunya":

"L'estat, els darrers anys, ja ho sabíem i intuíem, no sabíem fins a quin nivell, però ens van aplicar cops de porra, un 155, no ha respectat les eleccions democràtiques, però, a més a més, ens recorda insistentment amb el tancament d'aixeta que qui cobra mana i feu bondat que jo tinc els diners, un manual d'estat contra Catalunya."

"El 155 pot venir de les togues, però el 155 pot venir també a través del ministeri d'Economia."


Compareixença a petició de la CUP i els Comuns

Aragonès ha comparegut aquest dimecres al Parlament per explicar els motius de les retallades en la despesa pública.

Ho ha fet davant la comissió d'Economia a petició de la CUP i dels Comuns, i ha hagut d'argumentar el perquè en l'última reunió del govern, l'1 d'agost, es va decidir retallar un 6% la despesa de les empreses públiques i tancar la caixa de les conselleries a noves despeses.

Aquesta decisió, que no es va fer pública fins al 13 d'agost, el govern l'ha relacionada amb l'exigència de no generar dèficit i alhora amb l'arribada de 1.317 milions menys dels previstos des de Madrid.

El motiu és que el govern espanyol està en funcions i no té pressupostos aprovats per aquest any, i això suposadament li impediria complir amb les bestretes que marca l'actual sistema de finançament autonòmic.

 

ARXIVAT A:
Finançament autonòmicPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut