Barcelona

El govern espanyol adverteix que té a punt tots els mecanismes per anul·lar la resolució independentista del Parlament un cop s'aprovi

La vicepresidenta Sáenz de Santamaría diu que l'objectiu polític i jurídic serà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell

RedaccióActualitzat

Tots els actors polítics tenen coll avall que dilluns el Parlament debatrà i aprovarà la resolució independentista proposada per Junts pel Sí i la CUP, i també que aquesta previsible aprovació engegarà la maquinària jurídico-política de l'administració central per desactivar-la.

Dilluns serà festiu a Madrid, però la vicepresidenta Sáenz de Santamaría ha anunciat aquest divendres que aquell mateix dia a la tarda el seu govern reclamarà un informe preceptiu al Consell d'Estat, i que després es convocarà un Consell de Ministres extraordinari per tractar l'assumpte. Aquesta reunió podria ser dimarts o dimecres, depenent de la rapidesa amb què es reuneixi i enllesteixi l'informe el Consell d'Estat.

Es reuneixi el dia que es reuneixi, el Consell de Ministres demanarà al Tribunal Constitucional la suspensió immediata de la resolució de Parlament amb caràcter general. Sáenz de Santamaría ha assegurat que això impedirà a les institucions catalanes prendre cap tipus de decisió contrària a aquesta suspensió:

"Aquesta declaració s'anul·la i és com si no hagués existit."

Sáenz de Santamaría ha dit que l'objectiu polític i jurídic de l'actuació del govern espanyol a partir de dilluns i un cop aprovada la resolució, serà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La vicepresidenta espanyola ha afirmat que si s'aprova significarà que Forcadell ha deixat d'"emparar en els seus drets la meitat de la Cambra i ha de protegir-ne la totalitat."

A partir de la suspensió de la resolució per part del Tribunal constitucional el govern espanyol actuarà contra qualsevol decisió que prengui la Generalitat que consideri que vulnera la suspensió. La vicepresidenta ha detallat que hi ha mecanismes amplis i variats al seu abast, i que els utilitzaran seguint els criteris, ha dit, de "determinació, fermesa, prudència i proporcionalitat".

De moment, els serveis jurídics de l'estat ja tenen pràcticament enllestida la impugnació que presentaran davant el Tribunal Constitucional, que conté molts elements coincidents amb els recursos d'empara presentats per alguns partitsL del Parlament de Catalunya aquesta setmana. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut