Pla mitjà de Miguel Hurtado, a la roda de premsa de la seu de Change.org. Imatge del
Miguel Hurtado, a la roda de premsa de la seu de Change.org

El denunciant d'abusos a Montserrat: "Els importa més la reputació que protegir menors"

El portaveu de l'abadia de Montserrat ha anunciat que es crearà una comissió externa

RedaccióActualitzat

Miguel Hurtado, el psicòleg infantil que ha denunciat ser víctima d'abusos per part del monjo fundador del moviment escolta, Andreu Soler, ha criticat amb contundència la gestió que ha fet del seu cas l'Abadia de Montserrat. També ha acusat l'abadia de mentir en el comunicat que va fer públic.

Hurtado ha explicat els detalls del seu cas aquest cap de setmana. Però fa dos anys ja ho havia anunciat en declaracions a TV3, si bé sense concretar dades. Ara se sap que els fets denunciats van passar el 1998 a l'abadia de Montserrat. El presumpte abusador va ser Andreu Soler, el fundador dels Nois de Servei, el grup escolta del monestir, on Hurtado participava.

Hurtado ha lamentat que el comunicat de l'abadia no reconegui l'incompliment dels protocols vigents en aquell moment. Aquests obligaven, entre altres coses, a comunicar al Vaticà una denúncia d'abusos per escrit. L'abadia diu que ho va posar en coneixement el 2016, al Vaticà, durant una "entrevista personal", sense aclarir si hi va haver comunicació per escrit.

Hurtado també crítica l'abadia per no posar els fets en coneixement de la policia ni obrir una investigació canònica que acabés amb una sentència. Per ell, "Els importa més la reputació de la institució que protegir els menors":

"Els protocols de l'església en aquests casos són paper mullat, és preocupant que els dos abats no informessin a la societat dels abusos que els vaig relatar i ara facin un comunicat quan el cas surt a la premsa".

A la pregunta de per què no va denunciar els fets i ho ha fet passats tants anys, ha manifestat que ha hagut de fer "un llarg camí" prèviament amb teràpia i amb suport del seu entorn. "Tot abús sexual a menors és un abús de poder i més si té tant poder com l'Església, les víctimes necessitem molt de temps", ha afegit.

L'abadia ha reconegut que van donar 7.200 euros (8.600 amb honoraris de l'advocada) per pagar-li la teràpia. Hurtado va retornar els diners i va demanar que es destinessin a entitats socials.

Que els abusos a menors no prescriguin

La roda de premsa s'ha fet a la seu de l'entitat Change.org, a través de la qual Hurtado està recollint signatures per demanar que els abusos a menors no prescriguin. Espera entregar-ne 500.000 al Congrés el mes de febrer.

Actualment, el termini per a la prescripció d'aquests delictes comença a córrer quan la víctima arriba als 18 anys. Per això, en el cas d'Hurtado, el seu cas ha prescrit des del 2003. El govern espanyol ha tramitat un pla global de protecció dels infants i el termini s'elevarà a 30 anys. A partir d'aquí, els delictes prescriuran entre 10 i 20 anys després, segons la gravetat de cada cas. Això vol dir que la víctima podrà denunciar fins que tingui 40 o 50 anys.

Per a Hurtado és un "avenç" però és "insuficient". A més, demana que es treballi en prevenció. Defensa que si un abusador és condemnat, no pugui treballar més amb menors i s'evitin així nous abusos

També demana una mena de "comissió de la veritat" per tractar amb profunditat els abusos sexuals per part d'eclesiàstics.

Montserrat crearà una comissió externa

El portaveu de l'abadia de Montserrat ha anunciat aquest dilluns que es crearà una comissió externa per estudiar qualsevol fet que hagi pogut passar. Ha aclarit que no els consta cap altra denúncia contra Andreu Soler. I ha afirmat que que són partidaris que les reformes legislatives que es prevegin siguin les més dures possibles contra aquest tipus de delicte.

ARXIVAT A:
EsglésiaPederàstia MenorsAbadia de Montserrat
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut