Un antic escolta de Montserrat denuncia que quan era menor va patir abusos d'un monjo

Miguel Hurtado, que aleshores tenia 17 anys, acusa el monestir d'haver encobert els fets però el monestir ho desmenteix

Actualitzat

Un exmembre del moviment escolta de l'abadia de Montserrat denuncia que fa 21 anys va patir tocaments per part del monjo líder i fundador d'aquest grup.

Miguel Hurtado, que aleshores tenia 17 anys, assegura en declaracions a "El Periódico" i a "El País" que el monestir ha encobert els fets:

 

"Jo ho vaig denunciar el monestir, però quan vaig veure que Montserrat intentaria encobrir els fets no em vaig sentir amb prou força per enfrontar-me a un símbol nacional i religiós com és l'abadia de Montserrat a Catalunya."

"Quan vaig dir que havia patit abusos, cap dels dos abats ho va denunciar a la policia, en va informar les famílies ni va buscar altres víctimes. Jo crec que això és encobriment."

 

El monestir afirma que coneixia el cas, però matisa els fets. Es van posar al costat de Miguel Hurtado l'any 98 quan va passar tot. I a més asseguren que el jove no va voler posar cap denúncia. El monestir va respectar la posició d'Hurtado i la seva família.

 

 

Assegura que el monjo mai va reconèixer els fets, que es va fer una investigació interna, que se'l va apartar del contacte amb els joves i de l'activitat pastoral.

Més endavant, l'any 2004, Hurtado els va demanar 8.600 euros per pagar la seva teràpia psicològica i la de la seva mare i per fer un donatiu a una ONG que es dedica ajudar a les víctimes d'abusos sexuals.

Ho ha assegurat Bernat Juliol, portaveu del monestir de Montserrat, en declaracions a TV3:

 

"El monjo a qui s'acusa va morir el 20o8 i ell sempre va donar una versió diferent dels fets. Tot i això, el monestir intenta ajudar el senyor Miguel Ángel Hurtado i posar-se al seu costat. Ell diu que, d'acord amb la seva família, no volen fer cap tipus de denúncia. Sí que demana si el monestir el pot ajudar econòmicament per pagar l'assistència psicològica que ell demana i la de la seva mare, i també demana una aportació a una entitat que ajuda nois que han patit abusos."

 

Segons el portaveu de Montserrat mai es va intentar silenciar el fet. A més, ha afegit, que encara que el pagament es va fer en metàl·lic, no es va fer en negre. Es va fer entre els advocats de les dues parts:

 

"Sempre, l'actuació del monestir és, torno a dir, intentar ajudar aquest noi i no amagar res ni fer res d'amagat."

 

En un comunicat, el monestir afegeix que al llarg dels anys hi ha hagut "diverses trucades telefòniques entre el monestir i la família per interessar-se per l'evolució" d'Hurtado i que l'any 2016 també es va informar del cas el Vaticà.

El monestir insisteix que "condemna rotundament els abusos comesos contra menors, i expressa el seu total suport a les víctimes i la seva ferma voluntat d'actuar amb total transparència".

Bernat Juliol assegura que si hagués passat ara actuarien diferent perquè els protocols han canviat.

ARXIVAT A:
MenorsAgressió sexualEsglésiaAbadia de MontserratPederàstia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut