A primària, les tardes de setembre seran lectives i no de lleure (ACN/Norma Vidal)

El curs escolar començarà el 6 de setembre a primària i ESO i el 12 a batxillerat i FP

A partir d'ara, tots els cursos de primària i ESO començaran el quart dia laborable de setembre, en horari complet, i els de batxillerat i FP, el primer feiner després de la Diada

Actualitzat

El curs vinent 2023-2024 començarà el dimecres 6 de setembre i acabarà el 21 de juny per a tots els cicles d'educació infantil, primària i secundària en escoles i instituts, i també per a la formació professional bàsica. A diferència de l'any passat, primària i secundària començaran el mateix dia i, en el cas de primària, les tardes seran lectives i no de lleure.

"Començar el curs la primera setmana de setembre és una bona mesura per a l'alumnat i molt bona per a l'alumnat en situació de vulnerabilitat", ha defensat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una roda de premsa.

"Reduïm la desconnexió a l'estiu i garantim la igualtat d'oportunitats els dies que tenim les escoles obertes. Per millorar la qualitat, l'equitat i la tasca docent, el curs començarà en horari lectiu de matí i tarda a les escoles el dia 6 de setembre per a educació infantil, primària i ESO."

Cambray ha defensat que la decisió "s'ha pres després de dialogar, de debatre i d'escoltar obertament, per tres vegades, tota la comunitat educativa" i després d'una avaluació externa en la qual ha participat tot el sector, tant sindicats com direccions dels centres, famílies, entitats institucionals i de lleure i transport.

Pel que fa als estudis postobligatoris, batxillerat, FP i ensenyaments professionals d'arts plàstiques i disseny, començaran el 12 de setembre i acabaran el 17 de juny. Les activitats d'avaluació extraordinàries seran entre el 18 i el 21 de juny.

La resta d'ensenyaments arrencaran el 18 de setembre.

Primària i ESO començaran sempre el quart dia laborable de setembre

El conseller també ha anunciat que, per evitar que cada any s'hagi de fer un debat sobre l'inici de curs, s'ha fixat un criteri estable per als cursos vinents:

"Des del Departament d'Educació fixem un criteri estable d'inici de curs per als propers anys. En horari lectiu complet, a les escoles i a l'ESO començarem el quart dia laborable de setembre i a batxillerat i cicles formatius postobligatoris, el primer dia laborable després de la Diada."

El conseller ha reconegut que els sindicats volien començar més tard "per tenir més temps per preparar el curs" però que, després de parlar amb tothom en el marc del Consell Escolar i de les juntes de directors, han decidit començar "el dia 6 i en horari complet, matí i tarda":

"No és possible posar d'acord les famílies, que volen començar al més aviat possible, i els sindicats, que deien que s'havia de començar el dia 8, i hem agafat el camí del mig, on hi havia màxima confluència."

El Departament també ha anunciat que s'arribarà "al topall de 178 dies lectius que permet la LEC", segons ha explicat la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà.

A partir d'aquí s'haurà de veure com queda el calendari definitiu i com afecta els dies de lliure disposició, que seguiran sent quatre, que podran escollir els centres.

Aquest curs 2022-2023 el calendari escolar va guanyar un dia de lliure disposició i es van ampliar fins a quatre els dies festius que trien els centres. Actualment el curs són 176 dies lectius en educació obligatòria i 175 en postobligatòria.

Al mes de febrer el Departament ja va avançar que era partidari de fer un inici de curs 100% lectiu, sense tardes de lleure, i que havia obert un període de consultes amb la comunitat educativa.

El Departament ha comunicat les dates d'inici i final de curs aquest dijous a primera hora, en una carta adreçada a tots els centres.

El Departament ha insistit que la data d'inici de curs a infantil, primària i secundària arriba després d'una enquesta de valoració de les tardes de setembre en què va participar tota la comunitat educativa i un informe del Consell Escolar de Catalunya i s'ha consensuat amb la Junta de Directors.

Protesta d'USTEC a la seu del Departament

Representants del sindicat USTEC s'han concentrat aquest dijous als passadissos del Departament d'Educació, a Barcelona, després de fer-se públiques les dates d'inici del curs vinent. Asseguren que el calendari escolar encara s'havia de negociar i que en l'últim Consell Escolar només van parlar de tornar a les tardes lectives, però que encara no hi havia acord sobre l'inici de curs.

USTEC denuncia que la data d'inici de curs no està consensuada amb els sindicats (CCMA)

La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, afirma que l'anunci fet pel conseller és "una provocació en tota regla" i un intent "d'imposar novament el que consideren que ha de ser":

"No estem d'acord amb la manera de procedir. Teníem una mesa aquest divendres per tractar el tema del calendari. I el dia abans convoca una roda de premsa per anunciar la data d'inici de curs, quan encara no l'hem negociat, i ja ha informat els centres educatius de quina serà aquesta data."

Segura diu que els sindicats havien proposat el divendres 8 de setembre com a primer dia de curs per tenir cinc dies de coll per preparar-lo.

Sobre la queixa dels sindicats, el Departament assegura que la data concreta d'inici de curs sí que es va debatre al Consell Escolar, que és on els sindicats van proposar "l'últim dia de la primera setmana de setembre", però que les famílies "estan en una posició diametralment oposada".

I ha explicat que a la mesa que hi ha convocada per a aquest divendres es parlarà del "funcionament de la preparació del curs al juliol i al setembre" i de "les tasques específiques que s'han de fer aquests dies".

Aquesta és la carta que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha enviat als centres:

Carta als centres by Moderador Noticies Web on Scribd

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut