Alumnes de 5è l'Escola l'Escorial de Vic durant una classe a l'abril
Alumnes de l'Escola l'Escorial de Vic durant una classe a l'abril (ACN/Laura Busquets)
Barcelona

Calendari escolar del curs 2022-23: comença abans i guanya un dia de lliure disposició

Les vacances de Nadal començaran un dia abans del que estava establert i s'amplien fins a quatre els dies festius que escullen els centres

El calendari escolar per al pròxim curs 2022-23, que avança l'inici de les classes una setmana, ja és oficial.

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat l'ordre que estableix els canvis.

El DOGC especifica que l'ordre "s'aplica als centres educatius no universitaris de Catalunya, públics i privats, excepte aquells que per la seva singularitat tinguin un calendari específic autoritzat".

 

Inici i final de curs

Les classes començaran el 5 de setembre a les escoles de primària i el 7 a secundària, FP i batxillerat. Els últims anys, la data més habitual era el 12 de setembre.

A educació infantil i primària, el curs acabarà el 22 de juny, mentre que a ESO, batxillerat i FP acabaran el 20 de juny.

Formacions d'adults; cicles formatius d'arts plàstiques, disseny i arts escèniques; ensenyaments artístics de règim especial; graus professionals de música i dansa; i ensenyaments esportius començaran abans del 19 de setembre i les escoles oficials d'idiomes no més tard del 22.


Nadal i Setmana Santa

Les vacances de Nadal començaran el 22 de desembre en comptes del dia 21, com estava establert, i acabaran el 8 de gener del 2023, tots dos inclosos.

Les de Setmana Santa seran entre el 3 i el 10 d'abril del 2023, segons el DOGC.

Un dia més de lliure disposició

El calendari oficial estableix que els centres educatius disposaran de dos dies per festa local i s'amplia de tres a quatre els dies de lliure disposició.

Activitats, però no classes, les tardes de setembre

A banda d'avançar el començament de curs, el setembre serà diferent per a mestres i professors. A les escoles hi haurà una hora lectiva menys aquest mes i no es faran classes a les tardes, és a dir, que hi haurà jornada reduïda.

Ara bé, es mantindrà el servei de menjador i, un cop acabi, activitats d'oci educatiu gratuïtes per a les famílies, de manera que l'hora de sortida dels alumnes es mantindrà com ara.

Els serveis territorials d'Educació gestionaran la contractació del temps de lleure de les tardes de setembre, contactant de forma prioritària les empreses del temps del migdia. Les ràtios establertes seran d'un monitor per cada 16 alumnes, i un per cada 4 als centres d'educació especial.

El conseller Gonzàlez-Cambray
El conseller Gonzàlez-Cambray va anunciar de forma unilateral el canvi de calendari (EFE/Quique García)

La justificació del canvi de calendari

La resolució argumenta que avançar l'inici de curs és "central per promoure l'equitat i reduir les desigualtats socials" perquè "la desconnexió de l'àmbit escolar per períodes llargs de vacances incideix de forma desfavorable en els col·lectius socials més vulnerables i que més necessiten un contacte continuat amb el centre educatiu per treballar les seves habilitats cognitives, socials i emocionals".

La modificació, afegeix el document, també recull "les recomanacions del Consell Escolar de Catalunya" i fa realitat "una demanda històrica".

El canvi, que el conseller Josep Gonzàlez-Cambray va anunciar al febrer sense haver-ho consensuat amb els sindicats educatius, va posar en peu de guerra mestres i professors.

Els docents han protagonitzat diverses vagues contra aquesta mesura, a la qual han sumat altres reivindicacions.

Van fer cinc dies de vaga al març, i aquesta setmana han reprès les mobilitzacions amb una aturada parcial.

Les negociacions estan molt enrocades. D'aquí a final de curs, encara queden protestes els dies 25 de maig (vaga tot el dia), 2 de juny (de 8 a 10 del matí) i 9 de juny (tot el dia).

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut