El magistrat del Consell General del Poder Judicial Rafael Mozo durant el ple extraordinari d'aquest dijous (EFE)
El magistrat del Consell General del Poder Judicial Rafael Mozo durant el ple extraordinari d'aquest dijous (EFE)

El CGPJ nomena el progressista Rafael Mozo com a substitut interí de Lesmes

El ple de l'òrgan de govern dels jutges no fa cas de l'informe encarregat per Lesmes, que plantejava que Francisco Marín el substituís tant al Suprem com al CGPJ

Actualitzat

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) té nou president. És el vocal de més edat de l'organisme, Rafael Mozo, de 71 anys, que substitueix de manera interina Carlos Lesmes, que va dimitir aquest dilluns com a president del CGPJ i del Tribunal Suprem.

El ple del CGPJ ha escollit Mozo amb 16 vots a favor i l'únic vot en contra del magistrat Wenceslao Olea. Per la seva banda, la vocal Mar Cabrejas s'ha absentat del ple.

El ple del CGPJ ha rebutjat l'informe encarregat per Lesmes, que plantejava que el seu substitut tant al CGPJ com al Suprem havia de ser el president de sala més antic del Suprem, Francisco Marin Castán.

Lesmes va anunciar diumenge la dimissió, després que PSOE i PP no arribessin a cap acord per renovar l'òrgan de govern dels jutges, amb un mandat caducat des de fa gairebé quatre anys.

El ple d'aquest dijous l'havia convocat el mateix Lesmes amb l'objectiu que els sectors progressista i conservador del CGPJ informessin sobre l'estat de les negociacions per nomenar els dos candidats al Tribunal Constitucional, després de tres reunions fallides.

A l'hora de la veritat, però, el ple ha estat marcat per la qüestió successòria.

El ple d'aquest dijous del Consell General del Poder Judicial
El ple d'aquest dijous del Consell General del Poder Judicial (EFE)

El lideratge del CGPJ i del Suprem, dividit

L'elecció de Mozo suposa, a la pràctica, que el Poder Judicial queda dividit, perquè Francisco Marín Castán és qui exerceix les funcions de la Presidència del Tribunal Suprem des de la renúncia de Lesmes.

La possible bicefàlia s'entreveia des que el gabinet tècnic del Suprem va emetre l'informe encarregat per Lesmes per preparar la successió.

Els experts del TS van fixar que Lesmes havia de ser rellevat per una sola persona en els dos càrrecs que exercia: president del CGPJ i del Suprem. El favorit era Marín Castán, vicepresident del Suprem, tot i que fa prop de tres anys que exerceix en funcions.

El fins aquesta setmana president del màxim òrgan de govern dels jutges va defensar aquest informe tècnic davant la sala de govern del Suprem i també al ple del CGPJ.

Tanmateix, fonts del Poder Judicial citades per Europa Press ja avançaven que la majoria de vocals es resistirien a acceptar Marín Castán com a president interí de tots dos òrgans. Els vocals ho veien com una imposició del Suprem que deixava sense marge de maniobra el CGPJ.

El fins fa uns dies president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes
El fins fa uns dies president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes (EFE/Ballesteros)

El president més inesperat del CGPJ

Amb la decisió del ple del CGPJ, Rafael Mozo s'ha convertit en el president més inesperat de l'organisme. La seva elecció arriba després de la dimissió de Lesmes, de qui hereta el càrrec però no totes les funcions. A més, es converteix en un president del sector progressista en un òrgan dominat pels conservadors.

Quan es va complir el termini per renovar el CGPJ, el desembre de 2018, era difícil imaginar que el substitut de Lesmes seria un vocal del mateix Consell, ja caducat, i que tindria una important interinitat en les funcions, com ha acordat el conjunt de vocals.

Mozo és magistrat de la sala penal de l'Audiència Nacional des del juliol de 2018. Membre de Jutges i Jutgesses per la Democràcia, ha estat un dels tres vocals designats com a interlocutor en les converses mantingudes per nomenar els dos magistrats del Tribunal Constitucional que corresponen a l'òrgan dels jutges.

Va ingressar a la carrera judicial el 1985 i, al llarg d'aquests anys, ha estat destinat a Sant Feliu de Guíxols, Sepúlveda, Leganés i Madrid. Va arribar al CGPJ a finals del 2013, a proposta del PSOE.

Un progressista no sempre alineat amb el govern Sánchez

Els qui el coneixen destaquen que és un dels membres més respectats del Consell i un dels que en coneix millor l'engranatge, perquè forma part de la Comissió Permanent des del 2016. De fet, va ser un dels escollits com a interlocutor del bloc progressista per negociar els nomenaments de dos magistrats del Constitucional, per ara sense èxit.

Emmarcat en el sector progressista, no sempre ha compartit les posicions del govern de Pedro Sánchez. Quan el PSOE i Unides Podem van decidir modificar la Llei Orgànica del Poder Judicial per impedir que un CGPJ en funcions decidís nomenaments, Mozo va defensar que en pogués continuar fent.

En altres posicionaments polèmics, va votar en contra de la declaració del CGPJ que va manifestar un "absolut i rotund rebuig" a les afirmacions de l'antic vicepresident Pablo Iglesias sobre la condemna a Isa Serra, que els jutges consideraven que propagava una "sospita inacceptable" de falta d'independència de la justícia.

D'altra banda, sí que va donar suport a la petició al Ministeri de l'Interior perquè protegís el jutge Pablo Llarena després que apareixessin pintades prop de la casa que té a la Cerdanya.

Mozo, arribant aquest dijous al ple del Consell General del Poder Judicial
Mozo, arribant aquest dijous al ple del Consell General del Poder Judicial (EFE/Fernando Alvarado)
ARXIVAT A:
CGPJJudicialTribunal Suprem
Anar al contingut