Lesmes, en una imatge d'arxiu (ACN/Pol Solà)

Lesmes renuncia com a president del CGPJ i del Suprem pel bloqueig del poder judicial

Carlos Lesmes ho ha anunciat després que ni PSOE ni PP han arribat a cap acord per renovar l'òrgan de govern dels jutges, amb un mandat caducat des de fa gairebé quatre anys

RedaccióActualitzat

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha anunciat que formalitzarà aquest dilluns la seva renúncia pel bloqueig dels òrgans judicials.

Aquest diumenge s'ha acabat el termini anunciat als vocals del Consell en el ple del 29 de setembre passat, sense que ni el govern ni l'oposició hagin aconseguit un acord per a la renovació de l'òrgan de govern dels jutges.

Segons la nota de Lesmes, els contactes polítics no han donat pas a cap acord, tampoc després de la visita a Espanya del comissari de Justícia de la Comissió Europea, només fa uns dies.

Després de l'anunci de Lesmes, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat a una reunió aquest dilluns mateix el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, segons ha informat La Moncloa. Feijóo ja ha confirmat l'assistència.

També algunes associacions de jutges i fiscals s'han pronunciat arran de l'anunci de Lesmes:

 

Successor designat

Quan Lesmes faci efectiva la seva dimissió, s'incorporarà com a magistrat a la sala contenciosa administrativa del Suprem.

El seu successor al Suprem i al CGPJ seria el magistrat Francisco Marín Castán, president de la Sala Civil del Suprem --la sala 1--, i el relleu podria ser "automàtic", sense cap acte ni autorització previs.

Fa uns dies, Lesmes va convocar la Sala de Govern del Suprem i el Ple del Consell per explicar-los el mecanisme legal per a la seva "eventual substitució" i dir-los que estava preparat per renunciar a tots dos càrrecs en les següents setmanes.


Mandat caducat des del 2018

Lesmes presideix des del 2013 el Consell General del Poder Judicial, un òrgan que està en funcions i, per tant, amb el mandat caducat des del 2018, fa més de 3 anys.

Durant l'obertura de l'any judicial, a principis d'aquest mes de setembre, Carlos Lesmes va amenaçar de dimitir si no es desencallava la renovació del Consell.

El Tribunal Constitucional està format per dotze magistrats designats per a un període de nou anys, que es renoven cada tres anys, de quatre en quatre. Els noms dels candidats els proposa el Congrés (que decideix quatre noms), el Senat (quatre més), l'executiu espanyol (que proposa dos noms) i el CGPJ (que en decideix dos més).

Des del juny passat, quatre dels magistrats tenen el mandat caducat: el president, Pedro González-Trevijano; el vicepresident, Juan Antonio Xiol, i els magistrats Antonio Narváez i Santiago Martínez-Vares. En concret, els que depenen del govern i del CGPJ.  

 

ARXIVAT A:
CGPJ
Anar al contingut