Un aficionat reivindica la figura del presentador de "Match of the day" a la grada del Selhurst Park, a Londres
Un aficionat reivindica la figura del presentador de "Match of the day" a la grada del Selhurst Park, a Londres (Reuters)

El cas Lineker desperta onades de solidaritat a la xarxa i posa en escac la BBC

La televisió pública britànica ha hagut de demanar disculpes per la cobertura sense presentadors ni declaracions dels protagonistes de la Premier League, davant del suport al presentador tant del món del futbol com de polítics i celebritats

Actualitzat

Apartar, ni que fos temporalment, Gary Lineker del capdavant del programa "Match of the day" de la BBC gairebé s'ha convertit en un afer d'estat al Regne Unit.

L'exfutbolista i popular presentador i comentarista esportiu, molt actiu a les xarxes socials, va comparar la política migratòria del govern britànic, que es vertebra amb l'anomenada nova llei d'immigració il·legal, amb la de l'Alemanya del anys 30 governada per Hitler.

Aquest dissabte, coincidint amb la 27a jornada de la Premier League, la cadena pública va emetre "Match of the day", però no hi va intervenir cap narrador ni comentarista per primer cop des de fa gairebé 60 anys.

En un format reduït de 20 minuts, els teleespectadors van poder veure els resums de les jugades i els gols de sis partits, però  només amb el so de l'ambient dels estadis.

La BBC ja ha comunicat a l'audiència que aquest diumenge utilitzarà el mateix format. I és que, en saber-se que Lineker no tornaria a aparèixer davant les càmeres fins que arribés a un acord sobre l'ús de les xarxes socials amb la cadena, la Premier League va informar els 12 equips de la lliga que no els concedissin entrevistes.

La decisió va arribar després que diversos jugadors suggerissin boicotejar el mitjà. Després de parlar amb les associacions de futbolistes, la patronal de clubs que organitza la lliga va adoptar una "postura consensuada" que, en definitiva, es posava al costat del presentador.

Paral·lelament, la majoria de comentaristes de futbol del Regne Unit, així com els exinternacionals anglesos Ian Wright i Alan Shearer, amb qui Gary Lineker comparteix programa a la BBC, no han volgut aparèixer en pantalla per "solidaritat" amb el seu company.

 

El director de la BBC no dimiteix i demana disculpes

El rebombori ha qüestionat la direcció de la BBC. Així, mentre divendres el director general, Tim Davie, recordava que la imparcialitat era una "clau del seu lideratge", en una entrevista aquest dissabte a la mateixa cadena ha matisat que està "impacient per resoldre la situació".

Davie ha hagut de sortir al pas després que la suspensió de Lineker hagi desencadenat una campanya de suport a internet que frega les 200.000 signatures i, especialment, una crida a "apagar" la televisió pública a les xarxes socials amb l'etiqueta #BoycottBBC, que ja és tendència.

Tot i la creixent crisi reputacional, Davie ha dit que no dimitirà i ha demanat disculpes per la cobertura que ha fet la cadena de la Premier League aquest cap de setmana. No en va les onades de solidaritat i suport cap al futbolista han retallat continguts i el canal s'ha vist obligat a modificar la programació.

Tim Davie, director de la BBC entrevistat arran del 'cas Lineker'
Tim Davie, director de la BBC entrevistat arran del cas Lineker (Reuters)

Ara, pel màxim responsable executiu de l'ens audiovisual britànic, és indiscutible que "l'èxit de Lineker és també un èxit per a la BBC" i espera trobar una solució al conflicte com abans millor.

Des de fa temps, tant el seu paper al capdavant de l'ens com el del president des del 2021, Richard Sharp --una persona molt propera a l'exprimer ministre Boris Johnson--, estan força qüestionats per bona part de l'opinió pública del Regne Unit. 

 

Crítiques polítiques

Per aquesta raó, les crítiques a la BBC pel cas Lineker han arribat ràpidament a l'esfera política, amb els comentaris de diversos càrrecs públics i diputats de l'oposició laborista.  

L'exlíder del partit laborista Jeremy Corbin ha demanat que la BBC es faci enrere tan aviat com pugui i torni a col·locar Lineker al capdavant de "Match of the day" i ha demanat la dimissió de Davie i de Sharp.

En una piulada, Corbyn ha agraït al presentador el suport a la immigració i ha felicitat el també exfutbolista i comentarista Ian Wright per la seva solidaritat:

La primera ministra escocesa Nicola Sturgeon, ha qualificat la decisió de la cadena pública d'"indefensable," i, contràriament al que va dir el seu director, ha dit que la suspensió del presentador "posa en perill la llibertat d'expressió davant la pressió política".

Gary Lineker, a peu de camp, durant una retransmissió de la Champions League de la BBC
Gary Lineker, a peu de camp, durant una retransmissió de la Champions League de la BBC (Reuters)

Greg Dyke, exdirector de la BBC, ha manifestat una postura semblant i ha assegurat que l'ens "ha perjudicat la seva credibilitat, donant a entendre que cedeix davant la pressió del govern". Dyke pensa que "la imparcialitat" que s'exigeix als treballadors de la tele i la ràdio públiques del Regne unit a l'hora d'informar de l'actualitat política "no s'hauria d'aplicar als presentadors de programes d'entreteniment."

Per contra, segons el rotatiu Daily Express, un grup de 36 diputats conservadors britànics haurien escrit una carta al director general de la BBC perquè exigís a Lineker que demanés disculpes "sense reserves".


George Lineker: "El meu pare no demanarà perdó"

Després de la decisió de la BBC, Gary Lineker, de moment, no ha fet declaracions a la premsa ni a les xarxes socials. Buscant reaccions en el seu entorn, el Daily Mirror, recull, en exclusiva, declaracions del seu fill gran, que diu que el seu pare tornarà a presentar "Match of the day", però que "no demanarà disculpes" pel que va dir.

George Lineker ho justifica pel fet que l'exjugador blaugrana "sempre parla en nom de les persones que no tenen veu. És un bon home i un gran ésser humà. Estic orgullós que mantingués la paraula i no es disculpés".

Opina que, precisament per aquesta raó, la BBC el va retirar del programa. "Li agrada ajudar les organitzacions d'ajuda als refugiats; en va acollir dos amb qui encara està en contacte i els intenta ajudar".

I afegeix que, per ell, "és molt important defensar les persones que s'escapen d'un país amb tot el que tenen a l'esquena, perquè és l'única esperança que els queda. Per això s'ha mostrat tan ferm".

De fet, la mateixa BBC ja va recollir, el 2021, les opinions de Gary Lineker al voltant de la dura realitat de les migracions, com s'ha encarregat de recordar a Twitter Ros Atkins, analista a la cadena pública, publicant el vídeo d'aquelles reflexions:

El compromís de Lineker contrasta amb la reacció, divendres, del primer ministre britànic, Rishi Sunak. En un comunicat, qüestionava els comentaris del presentador davant del controvertit projecte de llei d'immigració del seu govern, convençut que la legislació que volen tirar endavant és "moral i justa".

En créixer la polèmica, Sunak ha volgut rebaixar la tensió dient que espera que "la situació actual entre Gary Lineker i la BBC es pugui resoldre de la millor manera". Alhora, apunta que la decisió de restituir-lo al capdavant del programa que presenta a la BBC no competeix directament al govern.

Gary Lineker a la grada del camp del Leicester City, on va presenciar el partit del seu exequip contra el Chelsea
Gary Lineker a la grada del camp del Leicester City, on va presenciar el partit del seu exequip contra el Chelsea (Reuters)

 

"Soc Gary Lineker: suport més enllà de l'esport"

De fet, Gary Winston Lineker, a qui van batejar amb el segon nom, Winston, en homenatge a Churchill, és una icona de l'esport a les illes britàniques. Va defensar la samarreta de la selecció anglesa de futbol en 80 partits i va marcar 48 gols. La seva popularitat, però, abasta molts altres àmbits.  

Conegut com Mr Nice pel seu comportament esportiu impol·lut als camps de futbol durant la seva carrera, al llarg de la qual no li van ensenyar cap targeta groga, com bé apunta el seu fill George, acostuma a posicionar-se políticament a les xarxes socials. Ho va fer contra el Brexit i, com en el darrer tuit polèmic, en pro dels migrants.

En les últimes 48 hores, el suport a Lineker a les xarxes s'ha canalitzat a partir de publicacions, mems i piulades de suport de celebritats i artistes amb etiquetes com #ImwithGary.

Una de les més destacades ha estat la del músic, DJ i productor Fatboy Slim, que va mostrar el seu "respecte" a Lineker projectant-lo a la pantalla en una de les seves sessions:  

El veterà actor John Cleese, un dels fundadors de Monty Python, en reacció a la notícia d'apartar Lineker de "Match of the day" i de la negativa a emetre un capítol de la sèrie del seu col·lega i cineasta Richard Attenborough per qüestionar la política climàtica dels conservadors britànics, va convidar a fer fora la direcció de la BBC i substituir-la per gent que esculli els millors programes per als britànics:

A banda de la proclama d'un dels pares de "La vida de Bryan", una altra reacció en clau cinematogràfica i en forma de mem al voltant del final de la pel·lícula "Espàrtac" també ha fet fortuna a la xarxa:

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióRegne UnitRishi Sunak
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut