Gary Lineker al plató de la BBC
Gary Lineker al plató de la BBC, on presenta el "Partit del dia"

L'exblaugrana Lineker compara el llenguatge del govern britànic amb el de l'Alemanya de Hitler

La cadena pública BBC l'aparta de l'espai "Match of the Day" fins que s'arribi a un acord sobre el seu ús de les xarxes socials

Isabel Galí i Izard / Coia Ballesté BrumósActualitzat

Gary Lineker, l'exjugador britànic del Barça i el presentador més ben pagat de la BBC, torna a estar al centre de la diana, aquest cop per una crítica frontal a la política migratòria del seu govern. Aquest dimarts, l'executiu de Rishi Sunak va presentar l'anomenada nova llei d'immigració il·legal del Regne Unit i la ministra de l'Interior, Suella Braverman, ho va justificar així en un tuit: "Prou és prou. Hem d'aturar les barques", hi va escriure en referència als vaixells de migrants que creuen el canal de la Mànega. Lineker va repiular-lo comentant el mal efecte que li havien fet les paraules de la ministra: "Déu meu, això és més que horrible".

La comparació amb el període en què qui governava Alemanya era Adolf Hitler va encendre la polèmica. Lineker presentava --fins avui-- a la cadena pública BBC el programa "Match of the Day" (Partit del Dia), sobre la lliga de futbol britànica, la Premier League. I era el professional de la comunicació que més cobrava de l'erari públic, com a col·laborador extern. Aquest és un dels fets esgrimit pels que més han criticat les paraules de Lineker a les xarxes. La cadena pública ha decidit, finalment, apartar Lineker del programa, almenys fins que s'arribi a un acord sobre el seu ús de les xarxes socials.

Aquest dijous els periodistes el van anar a buscar a la sortida de casa per preguntar-li si es retractaria del seu tuit.

Després de deixar clar que no se'n desdeia, Lineker tornarà a presentar aquest dissabte el programa estrella del canal d'esports de la BBC.

La BBC, obligada a posicionar-se

Tota la pressió ha recaigut en la cadena pública britànica, que s'autodefineix com "l'organització mediàtica més controlada del Regne Unit". No hi ha constància que des del govern s'hagi demanat el cap del presentador-futbolista per les seves opinions, però en un article al seu web que porta l'aclaridor títol "Gary Lineker: per què els seus comentaris representen un problema per la BBC", el director general de la BBC, Tim Davie, recorda que la imparcialitat és una "clau del seu lideratge".

L'article, però, alliberava Lineker del ferri codi de conducta de la resta de treballadors:

"Si un presentador de notícies comentés les polítiques d'asil del govern, o sobre el Brexit per exemple, rebria com a mínim un avís molt seriós. Lineker, com a algú relacionat amb l'esport per a la BBC, i que argumenta que és un autònom, està en una posició diferent."

Les regles de la BBC, afegeix el director, "només s'apliquen a la gent de notícies i actualitat".

Però la cadena de televisió ha cedit a les pressions i ha decidit apartar l'exfutbolista, almenys de manera provisional, del programa "Match of the Day".

 

ARXIVAT A:
Regne UnitMigracionsRishi SunakLlibertat d'expressió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut