El bitcoin compleix 10 anys lluny de l'eufòria d'altres temps

Actualitzat

El bitcoin va néixer justament fa deu anys, des de l'anonimat i sense gaire rebombori. El 3 de gener del 2009, sota el pseudònim Satoshi Nakamoto, es va llançar el primer bloc amb aquesta moneda. Un bloc és un arxiu xifrat que permet registrar tota mena de transaccions.

El primer bloc contenia 50 bitcoins i es va anomenar "gènesi bloc", l'origen de tota la resta. Dins del codi, i com a fet excepcional, Nakamoto hi va deixar un missatge: el títol de la portada d'aquell dia del diari "The Times", que feia referència a un possible segon rescat dels bancs britànics.

Bitcoin arribava en plena crisi financera mundial, quan es va disparar la desconfiança respecte al sistema bancari i les administracions. Avui, una companyia especialitzada en criptomonedes ha posat un anunci al "The Times" que fa referència a l'efemèride.

 

 

Encara ara no se sap del cert qui és Satoshi Nakamoto. S'ha arribat a especular si es tractava d'un grup de persones i l'empresari australià Craig Wright va assegurar el 2016 que ell és creador del bitcoin. Hi hagi qui hi hagi darrere del pseudònim de Satoshi Nakamoto, el cert és que és qui més n'acumula.

De moment, però, no consta que els hagi utilitzat per especular en els mercats financers. Des del 2011 no se n'ha tingut cap notícia.

 

 

Nakamoto va explicar que la seva idea era crear una moneda per poder fer transaccions a través d'internet de manera anònima. Però el fet de no estar controlada per governs, bancs centrals o entitats financeres l'ha convertit també en un mitjà de pagament utilitzat per a activitats il·lícites.

 

Notícia relacionada: Bitcoin: comprar, vendre o especular?

 

La bombolla del bitcoin

 

 

L'evolució del bitcoin ha anat lligada a l'evolució tecnològica, però també a l'interès especulatiu. Se'l considerava un mitjà de pagament, però molts inversors van veure-hi també una font de valor per ell mateix. Com que hi ha pocs bitcoins, seran més valuosos si el seu ús s'acaba generalitzant.

Seguint aquesta lògica, molts van decidir invertir-hi. Des de la seva creació fins al 2014 el seu preu es va mantenir baix. Aleshores, però, es va enfilar fins als 1.151 dòlars.

 

Notícia relacionada: Verificar les transaccions amb bitcoins consumeix tanta electricitat com tot Irlanda

 

Però no va ser fins el 2017 que va arribar la bogeria. Molts inversors hi van veure una manera ràpida de fer diners, i un bitcoin va arribar a valer prop de 20.000 dòlars. Un miratge, perquè en un any la caiguda en picat ha situat la seva cotització per sota els 4.000 dòlars.

Amb aquest daltabaix, n'hi ha que fins i tot han arribat a pronosticar la mort del bitcoin. Els seus defensors recorden que, més enllà de la febre especulativa, manté la seva essència: un mitjà de pagament segur, del tot anònim.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBitcoin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut