Sydney

L'empresari australià Craig Wright revela que és el creador del bitcoin

L'anunci acaba amb anys d'especulacions sobre l'origen d'aquest sistema d'intercanvi de diners digitals, inventat sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto

RedaccióActualitzat

L'empresari australià Craig Wright ha revelat que és el creador del bitcoin, la moneda electrònica. D'aquesta manera es tanquen anys d'especulacions sobre l'origen d'aquest sistema d'intercanvi de diners digitals, inventat sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto.

Wright ho ha fet públic a través de diversos mitjans de comunicació, com la BBC i "The Economist", als quals ha aportat diverses proves tècniques per verificar la seva autoria. Entre aquestes proves hi ha els sistemes que es van utilitzar per fer la primera transacció amb bitcoins. La va fer amb l'enginyer Hal Finney el gener del 2009. Finney, precisament, va ajudar a fer realitat les idees de Wright sobre protocol del bitcoin, tot i que el van ajudar altres persones, segons l'australià ha admès als mitjans.

 

 

Craig Wright espera que amb la seva revelació s'acabin les especulacions i les investigacions als mitjans d'arreu del món per saber qui hi havia al darrere de Satoshi Nakamoto. En aquest sentit, assegura:

"No ho he fet perquè jo vulgui. No és perquè sigui la meva opció."

L'empresari ho ha justificat dient que, el desembre del 2015, dues revistes, "Wired" i "Gizmodo", ja el situaven entre els candidats a ser el pare del bitcoin. Poc després, les autoritats australianes van anar fins a casa seva i l'Oficina de Taxació li va obrir una llarga investigació. Després que el seu nom va sortir a la llum, molts altres periodistes el van començar a seguir, així com coneguts seus.

"Hi ha moltes històries que s'han maquillat i no m'agrada ferir les persones per qui em preocupo. No vull que això les afecti."

Davant de tot plegat, ha explicat que decidit treure la llum la seva autoria.

Dubtes sobre les paraules de Wright

L'important anunci de Wright no ha acabat d'esvair tots els dubtes al voltant de la creació de la moneda virtual. En declaracions a TV3, el professor d'Enginyeria Informàtica de la UOC i la UAB Jordi Herrera ha dit que Wright ha parlat amb "un conjunt molt concret de persones que tenen una certa reputació a l'entorn de Bitcoin", però "no ha donat cap prova, de manera que qualsevol altra persona pugui comprovar-ho".

Un dels mitjans amb qui s'ha entrevistat Wright, "The Economist", conclou que l'australià "podria molt ben ser Nakamoto", però que encara hi ha "qüestions importants" pendents de respondre. De fet, el setmanari indica que és possible que mai es pugui "establir sense cap dubte qui va crear el bitcoin".

El bitcoin és un actiu digital gestionat a través d'un sistema de pagament propi encriptat inventat sota el nom de Satoshi Nakamoto, que en va difondre la creació el 2008. Un any després, va obrir el software al públic, que pot operar amb la moneda sense intermediaris.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut