El casament civil del bisbe Novell, la via ràpida per acabar expulsat de l'Església

Quan el bisbe emèrit de Solsona digui el "sí, ho vull", serà suspès automàticament de les seves funcions clericals

RedaccióActualitzat

El bisbe emèrit de Solsona, Xavier Novell, ha iniciat els tràmits per casar-se pel civil. Gairebé dos mesos després de renunciar per fer vida fora del palau episcopal, són diverses les interpretacions sobre el que comporta el fet de voler contraure matrimoni i que això impliqui la suspensió de les seves funcions.

Alguns mitjans afirmen que el bisbe Novell ja ha estat suspès arran de la seva sol·licitud al Registre Civil per casar-se. No obstant, hi ha diverses interpretacions a nivell jurídic sobre aquesta qüestió: una de les versions és que el fet d'haver iniciat el tràmit per casar-se ja comporta un delicte canònic.

L'altra interpretació és que fins que no hagi firmat l'acta de matrimoni i no estigui oficialitzat, no es pot incórrer en cap delicte.

Segons les fons canonistes consultades per TV3, és precipitat considerar que Novell estigui ja suspès de les seves funcions i que ja hagi causat "atemptat a matrimoni", segons l'article 1394 del dret canònic.

 

Aquest article sosté que atemptar vol dir "contraure invàlidament el matrimoni", i per tant, comunicar o iniciar els tràmits amb l'administració pública per casar-se per la via civil, com hauria fet ja Novell, encara no comportaria el delicte en qüestió.

No s'hauria iniciat, doncs, la suspensió des dels estaments del Vaticà, ja que no s'ha consumat la unió.

Quan el bisbe Novell digui el "sí, ho vull", serà suspès automàticament de les seves funcions clericals. De fet, ja va renunciar-hi, però el fet de casar-se per la via civil pot ser la via més ràpida per acabar sent expulsat de l'Església.

El Codi de Dret Canònic contempla que en cas de continuar amb la conducta, el clergue pot acabar sent expulsat de l'estat clerical. Fonts eclesiàstiques expliquen que sospiten que el bisbe estaria forçant la via més directa i ràpida de sortir de la jerarquia eclesiàstica. Ja fa setmanes que busca feina d'enginyer agrònom.

En qualsevol cas, cada vegada està fent més passos per distanciar-se de l'Església, segons apunten des dels nuclis eclesiàstics. Expliquen que ja ha canviat de mòbil en dues ocasions, i que no es parla amb cap dels bisbes catalans.


Suspensió "a divinis"

El delicte d'atemptat de matrimoni comporta la suspensió, que impedeix l'exercici ordinari de la potestat de l'orde. En el dret antic aquesta pena s'anomenava suspensió "a divinis".

Quan sigui suspès, no podrà impartir missa ni sagraments, però Novell no perdrà mai la condició de bisbe. Ho serà tota la vida, encara que hagi renunciat o estigui suspès.

"El sacrament en si mateix no es perd mai. Ell serà bisbe, suspès o expulsat o la situació que li quedi fins al dia de la seva mort. I de fet la condició episcopal, en casos de perill de mort d'un fidel, la manté i està obligat a atendre-la perquè la salvació del fidel està per sobre de la condició personal del clergue que l'ha d'atendre", diu l'advocat de dret canònic Eulogi Broto

Hi ha experts que consideren que la suspensió es fa de manera automàtica quan un clergue fa una temptativa de matrimoni, com a autor d'un delicte tipificat canònicament.

 

Així ho ha apuntat a Els Matins Eulogi Broto, professor de Dret Canònic de l'Institut de Ciències Religioses de Barcelona:

"Si el senyor Novell no es casa, el delicte no s'haurà consumat i la pena no entrarà en vigor. Ara, és obvi que l'inici de les gestions per demanar a l'administració pública, al Registre Civil, és l'inici del procés per casar-se i, per tant, l'inici del delicte."


Dispensa del Vaticà

La possibilitat de casar-se per la via civil la tenen tots els ciutadans, també els clergues des de 1981. Fonts eclesiàstiques expliquen a TV3 que si un diaca o un prevere vol casar-se per l'Església ha de demanar una autorització anomenada dispensa.

Però el Codi de Dret Canònic no ho contempla pels casos dels bisbes, sí en el cas dels diaques o els preveres.

En aquest cas, el bisbe Novell s'hauria d'adreçar directament al papa. Un supòsit que ara per ara sembla improbable.

Fonts eclesiàstiques asseguren que Novell no té cap dispensa del papa de les seves obligacions.

 

ARXIVAT A:
Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut