El bisbe de Solsona, Xavier Novell (ACN/Bisbat de Solsona)

Xavier Novell, el polèmic bisbe de Solsona, renuncia per motius personals

Conservador en el seu missatge pastoral, Novell va provocar la indignació de molts sectors quan va atacar la ideologia de gènere i va vincular l'homosexualitat amb "l'absència d'una figura paterna"

ACN/RedaccióActualitzat

Xavier Novell deixarà de ser bisbe de Solsona després de presentar la renúncia per motius personals i que el papa l'hi hagi acceptat. El bisbat no ha aclarit quines són aquestes raons personals.

Segons un comunicat fet públic per la diòcesi de Solsona, el bisbe ha pres la decisió "després d'un període de reflexió, discerniment i oració".  Novell va ser nomenat bisbe de Solsona el novembre de 2010 i, amb 41 anys, es va convertir en el prelat més jove de l'Estat.
            
En el comunicat, la diòcesi solsonina apunta que la renúncia de Novell es fa efectiva en conformitat amb el que preveu el cànon 401 §2 del Codi de Dret Canònic. En concret, aquest punt especifica que "el bisbe diocesà que per malaltia o per una altra causa greu esdevingui menys idoni per a complir el seu ofici és pregat vivament que presenti la renúncia".

Durant els més de 10 anys que Novell ha estat bisbe de Solsona, ha fet declaracions homòfobes i contra els drets reproductius de la dona que han provocat la denúncia de diversos col·lectius LGTBIQ+

Un dels casos més mediàtics va tenir lloc el 2017, després que Novell vinculés l'homosexualitat amb "l'absència d'una figura paterna". A causa d'aquestes polèmiques declaracions, Novell va haver de sortir escortat pels Mossos d'una missa a Tàrrega i l'Ajuntament de Cervera el va declarar persona 'non grata'.

En relació amb el procés independentista català, Novell també ha protagonitzat polèmiques contradictòries. D'una banda, l'any 2013 va prohibir als capellans de Solsona que toquessin les campanes per la Via Catalana que es va fer per la Diada de l'11 de setembre.

De l'altra, l'any 2014 va fer una crida perquè els feligresos votessin en la consulta del 9-N. En una de les seves recents glosses, la del febrer de 2021, Novell va assegurar que l'avortament és "el genocidi més greu i terrible de la humanitat". En el mateix text, el bisbe encoratjava a "promoure iniciatives" per "ajudar les embarassades pressionades per la família, metges o elements externs a avortar" i també reclamava que es posés fi a l'avortament al país.

D'altra banda, el mes d'abril passat, l'entitat LGTBI La Cugula de Solsona va iniciar una recollida de signatures en contra els discursos "homòfobs i misògins" del prelat i en va aconseguir recollir al voltant de 300.
          

ARXIVAT A:
EsglésiaHomofòbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut