Economia a nivells prepandèmia a finals d'any, segons la previsió a l'alça de Calviño

El Banc d'Espanya no és tan optimista, mentre que l'OCDE situa l'economia espanyola al capdavant del creixement de la zona euro

Pilar Abril / Jordina MolasActualitzat

L'economia espanyola recuperarà abans d'acabar l'any els nivells prepandèmia. Així ho creu el govern espanyol, que encara els nous pressupostos amb optimisme, gràcies, entre altres coses, a la bona marxa de la vacunació.

La vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha presentat el quadre macroeconòmic que servirà de base per elaborar els comptes per a l'any que ve i que, segons ha confirmat, aprovarà l'executiu la setmana que ve o, com a molt tard, la següent.

Calviño espera tancar l'any amb un creixement del PIB del 6,5% i que el primer trimestre de 2022 ja arrenqui amb un nivell d'activitat superior a la del 2019. Una ràpida recuperació de la qual, ha remarcat, "no hi ha precedents en la nostra història econòmica recent". Per al 2022 es preveu arribar a un creixement econòmic del 7%. 


El Banc d'Espanya, menys optimista

Tot i que ha millorat les seves previsions lleugerament, el Banc d'Espanya apunta una altra cara de la moneda: els retards i talls de subministrament en alguns sectors industrials estan provocant colls d'ampolla. Alguns ja es tradueixen en augment de costos i ajustament de plantilles, i això repercuteix en la demanda. I fa pujar preus.

L'informe que ha publicat preveu que la inflació vagi a l'alça, però recull que serà temporal. També ha detectat que els fons europeus no han arribat amb el volum que s'esperava i tindran més impacte a partir de l'any que ve. 

Tot plegat ha portat el Banc d'Espanya a preveure que el creixement econòmic d'aquesta recta final de l'any s'acabarà moderant. Però han revisat lleugerament a l'alça el PIB del conjunt de l'any pel fort i inesperat creixement que hi va haver el segon trimestre. A diferència del govern espanyol, preveuen que encara falta un any per tornar al nivell previ a la pandèmia.


L'OCDE situa Espanya al capdavant de la recuperació 

Més optimista s'ha mostrat l'OCDE, que situa l'economia espanyola al capdavant del creixement de la zona euro i dels països més avançats del món.

L'organització ha millorat les seves previsions de creixement per a Espanya i aquest any preveu que arribi a créixer un 6,8%, fins i tot per sobre del que preveu el govern de Pedro Sánchez.

Per al 2022 el situa en el 6,6%, una mica per sota. Aquest organisme creu que la recuperació serà molt diferent en funció de cada país i dels nivells de vacunació.

ARXIVAT A:
Govern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut