Frankfurt

Draghi afirma que els mercats estan demanant a Espanya que apliqui les reformes

El president del Banc Central Europeu (BCE) deslliga l'augment de la prima de risc espanyola del nerviosisme dels inversors davant de les polítiques del govern espanyol. Segons Mario Draghi, el missatge que llancen els mercats és que els estats immersos en reformes econòmiques han de dur a terme aquestes reformes. Draghi ho ha dit després que el Tresor espanyol ha fet una emissió de deute que no ha arribat al mínim previst i amb uns interessos més cars, i que la borsa espanyola hagi tornat a tancar en números vermells. L'Ibex-35 ha baixat un 2,09% i ha perdut els 7.700 punts, i s'ha situat, així, a nivells del setembre del 2011.

RedaccióActualitzat
El president de la màxima autoritat bancària europea considera que "el que diuen els mercats, el que demanen a aquests governs, és que compleixin, bàsicament, les seves consolidacions fiscals, les seves reformes estructurals... No em vull adreçar específicament només a Espanya. Crec que no s'ha de veure com un símptoma específic de nerviosisme dels mercats, però demostra l'atenció dels mercats en els fonaments".

Mario Draghi ha tradueix el comportament dels inversors en el fet que esperen que alguns governs de la zona euro apliquin reformes, per exemple, acabar amb la dualitat existent entre treballadors indefinits i temporals en alguns mercats laborals, on els joves són els més vulnerables a l'atur, com és el cas espanyol.

El banquer ha remarcat la importància d'evitar que s'elevin les expectatives d'inflació i s'ha referit específicament  a traslladar als salaris la pujada dels preus de l'energia, principal factor responsable dels actuals nivells de preus, que no s'alinearan amb l'objetiu del BCE fins a principis del 2013.

Mario Draghi veu "prematur" introduir ara qualsevol tipus d'estratègia que doni per acabades les mesures extraordinàries aplicades per afrontar la crisi d'endeutament sobirà. Per això, el BCE mantindrà els tipus d'interès de l'eurozona en l'1%, davant les dificultats que travessen alguns països perifèrics de la zona del euro.

L'Ibex cau un 2%

L'Ibex 35 s'ha deixat un 2,09% al tancament de mercat i ha ampliat el mínim anual als 7.660,7 punts, amb el rebrot de les tensions sobre la prima de risc, que escalava cap els 390 punts bàsics. Així doncs, el selectiu s'ha anotat el menor nivell des de setembre del 2011.

Només Ferrovial (+2,15%) i IAG (+0,60%) van salvar el vermell. Bankia, que iniciava la cotització de noves accions derivades del canvi de preferents, ha liderat les retallades en el selectiu, amb una caiguda del 4,40%. BBVA, que també estrenava accions, s'ha deixat un 1,65%, mentre que Santander ha ampliat les pèrdues al 2,54%. Telefónica ha perdut un 1,45% i Iberdrola, un 2,63%.

Però el càstig dels inversors no s'ha limitat al parquet madrileny. Frankfurt s'ha desplomat un 3%, mentre que París ha reculat un 2,8%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut