Trump tenia documents "top secret" a la casa de Florida que l'FBI va escorcollar

L'ordre d'escorcoll revela que l'expresident es va endur a casa material classificat; se l'investiga per tres presumptes delictes de violació de la llei d'espionatge, obstrucció a la justícia i destrucció de documents

Redacció/AgènciesActualitzat

Els agents de l'FBI que van dur a terme l'escorcoll a la mansió de Donald Trump a Florida van trobar nombrosos documents classificats com a "top secret".

L'ordre d'escorcoll s'ha fet pública a petició del fiscal general dels Estats Units, i ha revelat que l'expresident guardava documentació classificada. A l'ordre s'indica que a Trump se l'investiga per tres presumptes delictes de violació de la llei d'espionatge, obstrucció a la justícia i destrucció de documents. En cas de ser condemnat per aquests fets, podria afrontar penes de presó i inhabilitació.

A l'inventari del material confiscat hi apareixen 26 caixes numerades, i diverses carpetes i fotografies etiquetades com a "alt secret" o "confidencial". Aquests documents estan dividits en onze conjunts, un d'ells classificat com a "top secret/SCI", que correspon a un dels graus més alts de material sensible del país. També hi apareix un document amb el títol "president de França" i un altre sobre la petició d'indult de Roger Stone, confident de Trump.

L'ordre d'escorcoll permetia a l'FBI requisar qualsevol document o caixa marcat com a "classificat", qualsevol indici de transmissió de dades o informació sobre la seguretat nacional i qualsevol arxiu creat durant els quatre anys de mandat de Trump. També detalla les característiques de la propietat objecte del registre, una mansió amb "aproximadament 58 habitacions i 33 banys".

La mansió de Mar-a-Lago es troba en una propietat de gairebé 7 hectàrees
La mansió de Mar-a-Lago es troba en una propietat de gairebé 7 hectàrees (Reuters/Marco Bello)

Trump s'ha defensat des de la seva xarxa social Truth, on ha assegurat que tot el material que tenia a la casa estava desclassificat i no hi havia cap necessitat de confiscar-lo. "L'únic que haurien d'haver fet era preguntar", ha dit.

La presidenta de la Cambra de Representats, Nancy Pelosi, ha acusat Trump "d'instigar els atacs contra les forces de l'ordre" per les crítiques de l'expresident a l'FBI després del registre, com ja va fer amb l'atac al Capitoli del 6 de gener del 2021.

Els republicans, per la seva part, mantenen la defensa de Trump i han exigit al fiscal general que doni explicacions sobre la suposada "amenaça nacional" que hauria justificat el registre de la casa d'un expresident, un fet sense precedents a la història dels Estats Units.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut