Efectius del SEM i dels Bombers treballen en l'atenció als ferits
Efectius del SEM i dels Bombers treballen en l'atenció als ferits

18 ferits en una explosió a la Casa de Cultura de Girona

Al centre cultural es feia la Nit de la Recerca quan ha esclatat un bidó de nitrogen líquid que es feia servir en un experiment divulgatiu

Actualitzat

L'explosió d'un bidó de nitrogen líquid a la Casa de Cultura de Girona ha ferit 18 persones de diversa consideració. Els ferits són 10 menors i 8 adults.

Els ferits de més consideració, cinc en total, van ser traslladats a l'Hospital Universitari Josep Trueta, mentre que la resta van ser derivats a l'Hospital Santa Caterina de Salt i al Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) Güell.

D'aquests ferits, n'hi ha tres que continuen ingressats. Entre ells, una nena de cinc anys que està menys greu. Segons l'últim comunicat mèdic, aquest dissabte al matí, està estable i no es tem per la seva vida.

També està en observació a urgències del Trueta una dona de 41 anys, que ha estat intervinguda aquest divendres a la nit i que es preveu que rebi l'alta les pròximes hores. Qui ja l'ha rebut és un home de 31 anys, que ha passat la nit a l'hospital.

També ha rebut l'alta dos infants ingressats, un nen de 10 anys i un altre de 12 anys.


Un experiment divulgatiu

L'esclat ha tingut lloc quan es feien uns experiments en el marc de la Nit de la Recerca al pati del centre cultural, davant d'un públic majoritàriament infantil. L'activitat estava organitzada per la Universitat de Girona.

L'experiment el feien el divulgador científic Dani Jiménez i un ajudant. L'assistent ha resultat ferit i, segons el delegat del govern a Girona, està ingressat en estat "entre greu i menys greu". 

Aquest és el moment de l'explosió:

 

En el moment de l'accident, a tres quarts de vuit del vespre, al centre cultural hi havia unes 250 persones.

Segons Protecció Civil, ha explotat un bidó de nitrogen líquid. S'ha activat l'alerta Procicat i s'ha demanat als ciutadans que no s'acostessin a la zona.

Els Bombers han comprovat de forma immediata que l'explosió no ha causat ni incendi ni fuita de gas, i que el bidó utilitzat en l'experiment ja estava buit i no suposava cap risc.

Els Mossos han obert una investigació per esclarir els causes:

 

Jiménez: "Lamentem els fets que han succeït"

Dani Jiménez ha lamentat els fets a través d'un fil de Twitter en què afirma que investigaran el que hagi pogut passar i que s'han posat a disposició de les autoritats i dels ferits i les seves famílies.

També apunta que mai s'havien trobat en una situació així: "En més de 20 anys que realitzem experiments en públic per divulgar la ciència, mai s'ha produït cap mena d'incident". I afegeix que la seva "màxima prioritat ha estat, és i serà sempre la seguretat tant del públic com de l'equip".

Segons un comunicat de la Universitat de Girona, aquest és un experiment de divulgació que es fa de forma habitual en aquest tipus d'actes. Expliquen que, en aquesta ocasió, s'ha produït la formació d'un volum excessiu de vapor d'aigua que ha provocat l'explosió. 

Vehicles dels Bombers i del SEM davant la Casa de Cultura de Girona després d'una explosió
Vehicles dels Bombers i del SEM davant la Casa de Cultura de Girona després d'una explosió (ACN/ Lluís Sibils)

Els Bombers hi van enviar 5 dotacions, i també es van activar unitats dels Mossos d'Esquadra i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per atendre els ferits. 

 

 

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut