Londres

Detinguts més de cent ultres que s'oposaven a la marxa pro-Palestina més massiva a Londres

Tot i l'intent de prohibició del govern de Sunak, Londres ha acollit una manifestació multitudinària pels drets del poble palestí amb més de 300.000 participants i l'intent de boicot de l'ultradreta

RedaccióActualitzat

Tensió als carrers de Londres, on unes 300.000 persones --segons la policia-- s'han manifestat pel centre de la ciutat en la que ja es considera la marxa més multitudinària contra el bombardeig i la invasió de Gaza i una de les més nombroses dels últims anys a Anglaterra. Tot el recorregut s'ha fet sota l'estricta vigilància policial, amb un reforç de 1.000 agents destinats a garantir que no hi hauria aldarulls.

La policia ha detingut una vuitantena de contramanifestants d'ideologia ultradretana
La policia ha detingut una vuitantena de contramanifestants d'ideologia ultradretana (Reuters/Hollie Adams)

La policia ha fet més d'un centenar de detencions al sud de la ciutat entre grups de contramanifestants d'ultradreta. Segons explica la policia metropolitana de Londres, les detencions s'han fet al barri de Pimlico, no gaire lluny de l'ambaixada dels Estats Units, on ha acabat la marxa que demana un alto el foc a Gaza.

 

Segons ha explicat la policia, els detinguts "formen part d'un gran grup de contramanifestants que seguim de prop i que han intentat arribar a la marxa principal". Grups d'extrema dreta han intentat superar les tanques de seguretat i arribar fins a la marxa pro-Palestina amb la intenció de provocar enfrontaments. Alguns d'aquests contramanifestants portaven banderes amb la imatge de Sant Jordi, patró d'Anglaterra, i cridaven consignes com "Amb Anglaterra fins a la mort".

La policia ha mostrat preocupació pel caràcter "extraordinàriament violent" d'aquests contramanifestants.

El govern britànic ha intentat al llarg de tota la setmana que la policia prohibís la manifestació
El govern britànic ha intentat al llarg de tota la setmana que la policia prohibís la manifestació (Reuters/Hannah McKay)

El govern britànic ha intentat --sense èxit-- al llarg de tota la setmana que la policia prohibís la manifestació, perquè coincideix amb el Dia de l'Armistici, que commemora la fi de la Primera Guerra Mundial i homenatja els soldats britànics caiguts al camp de batalla. El govern de Sunak al·legava que la manifestació era "irrespectuosa" atesa la coincidència. Aquest intent de prohibir la marxa ha originat una crisi política al país i la ministra de l'Interior, Suella Braverman, ha acusat de falta de neutralitat Scotland Yard.

L'oposició acusa Braverman d'envalentir-se amb l'intent de prohibició dels grups d'extrema dreta. I més, després que dijous la ministra va criticar en un article publicat a "The Times" la feina de la policia metropolitana, de qui va dir que tenia "favoritismes" amb els manifestants propalestins.

L'alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha assegurat que els aldarulls registrats aquest dissabte són "resultat directe" dels comentaris de Suella Braverman. "La Metropolitana té tot el meu suport per prendre les mesures necessàries contra qualsevol que busqui fomentar l'odi i violar la llei", ha dit Khan a les xarxes socials.

La manifestació s'ha fet aquest dissabte, però s'ha modificat el recorregut per evitar passar pel cenotafi, el monument als soldats morts.

Un grup de manifestants amb una pancarta que demana un alto el foc a Gaza
Un grup de manifestants amb una pancarta que demana un alto el foc a Gaza (Reuters/Alishia Abodunde)

Durant aquestes cinc setmanes de guerra a Gaza, Londres ha estat l'escenari de significatives manifestacions en defensa dels drets del poble palestí i reclamant un alto el foc a Gaza. Però la d'avui, organitzada per entitats com Coalició Atureu la Guerra, l'Associació Musulmana del Regne Unit o la Campanya per al Desarmament Nuclear, ha estat la més multitudinària. Entre els manifestants hi havia famílies senceres amb nens que han sortit al carrer per demanar la fi dels bombardejos a Gaza i del setge al poble palestí.

A la marxa s'han sentit consignes demanant la "fi de la massacre i el genocidi a Gaza" i reclamant un alto el foc immediat.

Alguns dels participants en la marxa en defensa del poble palestí a Londres
Alguns dels participants en la marxa en defensa del poble palestí a Londres (Reuters/Hollie Adams)

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaRegne UnitIsrael envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut