Moment en què un grup de ramaders va entrar per la força a l'Ajuntament de Llorca
Moment en què un grup de ramaders va entrar per la força a l'Ajuntament de Llorca
Llorca

Detinguts set ramaders per l'assalt al ple de Llorca i s'investiga qui el va instigar

Els sis detinguts aquest dimarts han quedat en llibertat acusats d'atemptat a l'autoritat i desordres públics

RedaccióActualitzat

El visionat de les càmeres de seguretat i dels vídeos de telèfon mòbil ha permès a la policia espanyola identificar sis dels assaltants del ple municipal de Llorca (Múrcia), dilluns passat. Els sis detinguts aquest dimecres pels fets han quedat en llibertat, acusats d'atemptat a l'autoritat i desordres públics.

També va quedar lliure el primer detingut, que es va presentar voluntàriament dimarts a comissaria i està acusat d'agredir un agent durant l'assalt.

Una trentena de ramaders van irrompre per la força a l'Ajuntament per "paralitzar" una moció que s'havia d'aprovar al ple, en un moment que el debat sobre les macrogranges s'ha convertit en un tema de picabaralla política.

Entre crits i empentes, els assaltants van fer que s'acabés suspenent la sessió en què s'havia d'aprovar una normativa que, segons els opositors, comportava aturar la implantació de granges d'engreix de bestiar o l'ampliació de les existents en el municipi.

En un dels vídeos que hi ha sobre els fets es veu com s'encaren als agents que els barraven el pas:

 

Buscant els instigadors

L'Ajuntament de Llorca, governat pel PSOE i Ciutadans, ha anunciat una querella criminal als jutjats perquè s'identifiqui "els autors materials" de l'assalt però també "els intel·lectuals, qui va fomentar, qui va donar instruccions i qui va instigar" els actes.

El regidor de Seguretat, José Luis Ruiz, ha considerat que l'assalt "podria haver estat organitzat" i ha explicat que als vídeos es veu com un grup, des de segona fila, inicia l'assalt. Per això volen saber "si van rebre alguna instrucció" per entorpir l'inici del ple.

Una trentena de persones van assaltar el ple de Llorca de dilluns
Una trentena de persones van assaltar el ple de Llorca de dilluns (Europa Press)

Els serveis jurídics de l'Ajuntament han identificar els possibles delictes de coaccions i amenaces a corporacions locals, contra l'exercici de la legítima llibertat de reunió, incitació de l'odi, resistència i desobediència greu a l'autoritat.

Sobre els delictes imputables, però, Ruiz ha destacat que no tots van fer el mateix ni tots eren ramaders de porcí.

El possible paper de les "fake news"

De fet,un dels assaltants, productor local de formatge de cabra, s'ha declarat penedit i, en declaracions a la Cadena Ser, ha afirmat que se'ls havien dit coses que "no coincidíem amb la realitat". "Vam ser desinformats", ha manifestat.

En declaracions a Onda Regional de Murcia, l'alcalde de Llorca, Diego José Mateos, ha denunciat la "campanya de desinformació" als ramaders de la zona que "va ser la causa de l'assalt". Segons l'alcalde, hi va haver una campanya de difusió de mentides que pretenia "carregar l'ambient" i "confondre sobre el contingut del ple".

La policia s'endú un dels quatre ramaders detinguts per l'assalt al ple de Llorca
La policia s'endú un dels quatre ramaders detinguts per l'assalt al ple de Llorca (EFE/Marcial Guillén)

El rerefons de la qüestió és un assamblea del sector ramader que, segons el regidor de Seguretat, hi va haver divendres a la tarda en una restaurant on, ha dit, es va acordar la manifestació de dilluns i a la qual van anar representants municipals del PP i Vox.

L'Ajuntament té previst reunir-se d'aquí a uns dies amb el sector per tornar a parlar de la normativa d'ubicació de les granges i esperarà una mica per fer-ho per afrontar el debat amb menys tensió.

ARXIVAT A:
RamaderiaPPVoxPSOE
Anar al contingut