El president de l'Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana de Reus, Mohamed Said Badaoui (ACN/Eli Don)
El president de l'Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana de Reus, Mohamed Said Badaoui (ACN/Eli Don)
Reus

Detenen l'activista musulmà Mohamed Said Badaoui, acusat d'haver-se radicalitzat

Badaoui, que presideix una associació per la defensa dels drets de la comunitat musulmana a Reus, té una ordre d'expulsió des de l'estiu

Redacció/ACNActualitzat

Mohamed Said Badaoui, president d'una associació per la defensa dels drets de la comunitat musulmana a Reus, ha estat detingut aquest dimarts i traslladat a la comissaria de la Verneda de Barcelona, segons han anunciat els grups de suport a l'activista.

Badaoui, que fa més de 30 anys que viu a Catalunya, té una ordre d'expulsió pendent des de l'estiu, perquè la Policia Nacional considera que s'ha "radicalitzat".

La junta de portaveus del Parlament ha aprovat una declaració per mostrar-li suport. Al text, que ha rebut el suport d'ERC, Junts, la CUP i els comuns els grups en denuncien la detenció.

Asseguren que és víctima de "la repressió política i la islamofòbia de l'Estat" i creuen que el procediment ha estat "irregular". A més, critiquen que els motius al·legats són "infundats" i que se l'acusa sense proves, sinó a partir de "suposicions".

El Parlament ha aprovat una declaració de suport als dos activistes (ACN/Sara Escalera)


Suport d'entitats reusenques

El mes passat Badaoui va anunciar en roda de premsa que representants polítics del Congrés dels Diputats havien fet arribar una carta al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, demanant que es frenés l'expulsió.

En els darrers mesos, Badaoui ha rebut el suport de diverses entitats reusenques que reclamen que se suspengui l'expulsió. Més d'un miler de persones i entitats han signat un comunicat de suport en què es denuncia que la notificació administrativa d'expulsió s'emmarca dins un cas de racisme institucional.

Els grups de suport han fet manifestacions de suport a Badaoui per a aquest mateix dimecres en indrets com Barcelona.

Concentració de suport als dos activistes davant de la comissaria de la Verneda, a Barcelona

A Reus també s'ha fet una concentració de suport. Mohamed Said Badaoui ha rebut el suport de les associacions reusenques on està vinculat, del consistori i també de la junta de portaveus del Parlament. L'entorn diu que no hi ha cap prova de la seva radicalització. El seu advocat ja ha presentat recurs contra l'expulsió i estan a l'espera del que decideixi l'Audiència Nacional.

A banda de Badaoui, també hi ha un segon activista musulmà detingut. Es diu Amarouch Azbir i fa més de 20 que viu a Vilanova i la Geltrú. Presideix l'associació islàmica Al-Forkan d'aquesta localitat. 

Membres de la comunitat musulmana de Reus protesten contra la seva detenció a la plaça Mercadal de Reus(ACN/Eloi Tost)


Acusacions d'haver-se radicalitzat

La Policia Nacional acusa Badaoui d'estar "radicalitzat" i creu que seria "un perill" perquè és "molt actiu a les xarxes socials" i té "molts contactes polítics".

Ell nega que s'hagi radicalitzat i assegura que es tracta d'un cas de persecució política. "Se m'està perseguint només perquè soc una persona activa, reivindico drets de la comunitat musulmana des de fa anys i a algú no li agrada que es facin aquestes reivindicacions a l'estat espanyol", va declarar a TV3 a l'agost.

Un activista molt conegut a Reus

Mohamed Said Badaoui, de 40 anys, és un activista social molt conegut a Reus. Va ser portaveu de la mesquita de la ciutat i actualment presideix Adedcom, una associació per la defensa dels drets de la comunitat musulmana. A més, milita a Reus Refugi, el Sindicat d'Habitatge de Reus i Unitat contra el Feixisme i el Racisme.

Després que se li comuniqués l'expedient d'expulsió, la majoria del ple de Reus també va demanar que no s'expulsés Badaoui. En un comunicat, els portaveus dels grups municipals de Junts, Esquerra, PSC, CUP, Ara Reus i el regidor no adscrit Raúl Meléndez van defensar que Badaoui és una persona que sempre ha treballat "braç a braç amb les entitats i l'Ajuntament per garantir els drets dels veïns". El PP i Ciutadans se'n van desmarcar.

ARXIVAT A:
JudicialMigracions
Anar al contingut