Imatge d'un dels escorcolls en domicilis propietat de la xarxa de tràfic de persones
Imatge d'un dels escorcolls en vivendes propietat de la xarxa de tràfic de persones
Lleida

Detenen a Lleida i Mataró membres d'una xarxa que hauria traficat amb més de 1.000 persones

La xarxa, amb ramificacions en diversos països europeus, es dedicava al tràfic de persones, moltes d'elles dones embarassades i menors

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han desarticulat una organització transnacional dedicada al tràfic de persones i han detingut 12 membres de la xarxa. Hi ha hagut escorcolls a Lleida i Barcelona, així com tres a Portugal, dos a Alemanya i una detenció als Països Baixos.

S'han identificat més de 1.000 víctimes d'aquesta xarxa, entre les quals dones embarassades i menors. Les víctimes provenien principalment de països africans. Eren captades en origen per treballar de manera irregular i en precari. Les entraven a Espanya i després les transportaven a França, Bèlgica i Alemanya.

Per portar-les a Europa els exigien diversos pagaments i les abandonaven a la seva sort quan no podien pagar la quantitat exigida pels explotadors.

Els investigadors estimen que l'organització ha obtingut uns beneficis de mig milió d'euros traficant amb éssers humans.

 

 

La investigació s'ha dirigit des d'un jutjat de Tremp, impulsada per la Fiscalia de Lleida. La coordinació internacional s'ha fet a través d'Eurojust, amb la participació de policies i òrgans judicials d'Espanya, Portugal, França, Bèlgica, Holanda i Alemanya.

Les primeres sospites sobre aquesta xarxa de tràfic de persones van començar a finals del 2018 quan es va detectar la presència d'una organització que traslladava a França, sota coacció, un nombre elevat de persones indocumentades.

Les víctimes, entre les quals hi havia nombroses dones embarassades i menors d'edat, provenien de països africans. Les captaven en origen per treballar de manera irregular i en precari. Els exigien un pagament d'entre 500 i 750 euros. Fins i tot havien arribat a abandonar durant un viatge un menor que no havia pogut pagar tota la quantitat exigida.

Una part d'aquesta organització estava formada per persones subsaharianes que residien a la demarcació de Lleida, on disposaven d'un pis al municipi de Rosselló. Tenien un segon immoble a Mataró, on vivien la resta de membres de l'organització.

25 anys traficant amb persones

El líder de la xarxa internacional és un home d'origen centreafricà que residia a Portugal i Alemanya. Tenia antecedents en altres països europeus per afavoriment de la immigració irregular i presumia de portar 25 anys dedicat a la mateixa activitat.

En els últims anys havia posat en marxa una estructura societària i immobiliària que els havia permès captar també persones d'origen asiàtic (generalment nepalesos, hindús i pakistanesos), els quals traslladaven des d'Alemanya a Espanya i Portugal.

Per al transport de persones entre els països europeus utilitzaven furgonetes llogades o algun dels dotze vehicles de l'organització, que sobrecarregaven amb persones i bidons de combustible per maximitzar els beneficis per trajecte. No utilitzaven sistemes de retenció per portar els menors per poder-se amagar ràpidament en cas que els detectés la policia. Els menors de set anys havien d'anar asseguts damunt d'un altre ocupant, però pagaven igualment el seu trajecte.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraMigracionsPolicial
Anar al contingut