Un manifestant anti-Brexit protesta a l'exterior de l'edifici londinenc on negocien l'acord (Reuters / Toby Melville)
Un manifestant anti-Brexit protesta a l'exterior de l'edifici londinenc on negocien l'acord (Reuters / Toby Melville)

Desgel en les negociacions del Brexit amb un preacord sobre la frontera irlandesa

El Regne Unit retira l'amenaça de violar unilateralment el protocol sobre Irlanda del Nord

Actualitzat

L'acord per al Brexit és avui una mica més a prop que ahir. El Regne Unit i la Unió Europea han arribat a un principi d'acord sobre l'anomenat "protocol sobre la frontera amb Irlanda del Nord".

A més, Londres ha anunciat que retirarà les clàusules jurídiques que li permetien violar unilateralment el pacte sobre aquesta frontera un cop aprovat el Brexit. L'amenaça del govern de Boris Johnson havia complicat la negociació les darreres setmanes i la UE havia decidit respondre emprenent accions legals.

Aquest dimecres a la tarda, Johnson es reunirà a Brussel·les amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen:

 

 

El protocol per a Irlanda del Nord és una de les peces essencials de l'acord de sortida de la UE, en vigor des del mes de gener passat. La futura relació entre les dues bandes del canal de la Mànega s'ha de ratificar abans que acabi l'any i l'acord hauria d'estar completament operatiu l'1 de gener.

 

El primer ministre britànic, Boris Johnson, sortint aquest dimarts de Downing Street
El primer ministre britànic, Boris Johnson, sortint aquest dimarts de Downing Street (EFE / Andy Rain)

 

Aquest avenç arriba després de la reunió d'aquest dilluns a Brussel·les del comitè conjunt que avalua la implantació de l'acord de sortida. El pacte aclareix què caldrà fer a Irlanda del Nord en àrees com els controls duaners per a animals i plantes, els mecanismes de declaració d'exportacions i el comerç transfronterer de medicines.

L'acord també detalla les normes sobre subsidis estatals que hauran de complir les empreses britàniques involucrades en transaccions comercials entre Irlanda del Nord i la Unió Europea.

A partir d'aquestes solucions mútuament acordades, Downing Street s'ha compromès a retirar les clàusules de l'anomenada llei de Mercat Intern, amb les quals es reservava el dret de saltar-se el protocol acordat. A més, també ha subratllat que renuncia a introduir disposicions similars en la llei d'Hisenda que pretén presentar aquesta setmana al Parlament de Westminster.

 

 

Satisfacció entre els negociadors

Els líders de les delegacions, el ministre del Gabinet britànic, Michael Gove, i el vicepresident de la Comissió Europea per a Relacions Interinstitucionals, Maros Sefčovič, han celebrat l'acord assolit:

 

 

Gove: "Encantat d'anunciar un principi d'acord en tots els aspectes del comitè conjunt sobre l'acord de sortida. Gràcies a Maros Šefčovič i el seu equip per la seva aproximació constructiva i pragmàtica."

Šefčovič: "Satisfet d'anunciar que, gràcies al treball dur, Michael Gove i jo hem arribat a un principi d'acord en tots els aspectes de la implantació de l'acord de sortida. Això assegurarà que estigui plenament operatiu l'1 de gener, incloent-hi el Protocol sobre Irlanda del Nord."

 

 

Continua la negociació

Mentrestant, el diàleg sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les es manté bloquejat. El primer ministre britànic, Boris Johnson, té previst viatjar els propers dies la capital comunitària per reunir-se amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i intentar avançar cap a un acord sobre la relació bilateral quan acabi el període de transició.

Quan falten 23 dies perquè acabi el termini que s'han donat el Regne Unit i la UE per arribar a un acord, hi ha tres qüestions que encara bloquegen els avenços: establir unes normes comunes que assegurin una competència justa, pactar els mecanismes de governança que regiran la futura relació i el repartiment de les quotes pesqueres en aigües britàniques.

 

 

El negociador en cap de la UE, Michel Barnier, amb una mascareta amb la bandera comunitària (Reuters / Toby Melville)

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris JohnsonUnió Europea
Anar al contingut