Boris Johnson contradiu l'acord del Brexit sobre la frontera amb Irlanda del Nord

La norma, que acaba de passar el primer tràmit, preveu modificar i deixar sense efecte alguns dels punts convinguts sobre Irlanda del Nord

RedaccióActualitzat

La Cambra dels Comuns ha aprovat el primer tràmit d'una llei sobre el mercat intern que contradiu l'acord assolit entre el govern britànic i la Unió Europea per a la sortida del Regne Unit de la comunitat.

La controvertida proposta va superar el primer test amb el suport de la majoria conservadora: 340 vots a favor i 263 en contra, malgrat que creixen les veus dins i fora d'aquest mateix partit que denuncien que el projecte de llei viola el dret internacional. Els "tories" tenen 364 escons a Westminster i 24 legisladors del partit de govern van emetre un vot dissident.

El desafiament del primer ministre Boris Johnson a la UE ha produït un consens sense precedents: tots els exprimers ministres vius, de John Mayor a Theresa May, s'han mostrat crítics amb l'actitud del mandatari cap al procés de sortida de la Unió del país.

Col·lapse de les negociacions

La UE ha advertit a Johnson que, si a finals de setembre, quan s'espera el segon tràmit legislatiu, no ha eliminat les parts del projecte de llei que xoquen amb l'entesa convinguda, no hi haurà acord comercial a finals d'any.

Si s'aprova, la llei donaria poders al govern britànic per modificar o deixar sense efecte algunes de les normes acordades pel que fa a la circulació de mercaderies a Irlanda del Nord. Amb acord comercial, aquesta província del Regne Unit continuaria al mercat únic de la UE amb la República d'Irlanda.

Les autoritats europees consideren essencial mantenir la frontera terrestre entre Irlanda i Irlanda del Nord i, a banda, és una condició que forma part dels acords de pau de Divendres Sant del 1998 amb els partits nord-irlandesos per garantir la desescalada del conflicte amb l'IRA i altres grups contendents.

ARXIVAT A:
Brexit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut