Nacho Carretero amb el seu llibre, "Fariña"

Desestimada la demanda de l'exalcalde d'O Grove contra el llibre "Fariña"

La jutge considera que la informació és "veraç" i no vulnera el dret a l'honor del demandant

Juli RodésActualitzat

"Ara sí que podem afirmar que ens han fet un gran favor."

Així ha reaccionat Alberto Sáez, de l'editorial Libros del K.O., quan ha conegut la decisió judicial sobre la demanda presentada per un exalcalde de la població gallega d'O Grove contra l'autor i els editors del llibre "Fariña".

La jutge Mercedes Galindo ha desestimat aquest dimecres la demanda presentada per l'exalcalde d'O Grove, José Alfredo Bea Gondar, contra l'autor del llibre, Nacho Carretero, i l'editorial Libros del K.O., que l'ha publicat.

L'exalcalde demanava una indemnització de mig milió d'euros en concepte d'indemnització pels "danys morals" i els "perjudicis" que li han causat el llibre.

Galindo, a més, condemna Bea Gondar a pagar les costes processals. La sentència, però, no és ferma i encara s'hi pot presentar recurs d'apel·lació.

 

"Fariña", paraula gallega que vol dir farina, i que és com es coneix col·loquialment la cocaïna a Galícia, és el títol d'un llibre sobre el narcotràfic a Galícia en els últims 30 anys.

Fruit d'una investigació periodística, explica com el negoci de la droga va causar estralls entre una generació sencera de joves. També la tolerància del poder amb els traficants i els vincles que durant molts anys hi va haver entre "narcos" i polítics.

Un d'aquests polítics és l'aleshores alcalde d'O Grove, José Alfredo Bea Gondar, que ara ha vist desestimada la demanda.

En els fonaments de dret de la sentència, la jutge Galindo argumenta que en el llibre no es produeix "cap vulneració al dret de l'honor" de José Alfredo Bea Gondar, perquè la informació que s'hi dona "és veraç" i les qüestions que s'hi tracten "són d'interès general"

I recorda la jurisprudència del Tribunal Suprem que considera "preferent el dret d'informació o en el seu cas a la llibertat d'expressió".

 

La decisió de la jutge Galindo arriba un més després que l'Audiència Provincial de Madrid aixequés el segrest judicial del llibre, ordenat al febrer per una jutge de Collado Villalba, a Madrid.

El llibre, doncs, ha estat fora de circulació més de quatre mesos.

Des de l'editorial Libros del K.O. han celebrat que la jutge Galindo consideri que el contingut del llibre és "veraç" i el resultat d'una "important tasca d'investigació".

"Han estat tres mesos bastant durs, sobretot per la incertesa de no saber si al final el jutjat desestimaria la demanda d'aquest home que ens demanava mig milió."

Ara confien que tot plegat quedi en una anècdota i que les pèrdues ocasionades pel segrest judicial -que va coincidir amb l'emissió de la sèrie "Fariña" per televisió- quedin compensades per la campanya que ha suposat la demanda, que ha donat al llibre "un recorregut que mai hauríem pogut fer nosaltres si haguéssim hagut de pagar una campanya de publicitat".

També confien en les vendes que pugui generar la pròxima emissió de la sèrie per la plataforma de vídeo Netflix.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Literatura
Anar al contingut