Cas Kitchen: la Fiscalia reclama investigar més De Cospedal i recorre el tancament
María Dolores de Cospedal, en una imatge d'arxiu

De Cospedal hauria encarregat una segona operació Catalunya clandestina abans de l'1-O

María Dolores de Cospedal i altres càrrecs del PP van estudiar, fa tres anys, una altra ofensiva contra polítics independentistes

RedaccióActualitzat

L'exsecretària general del Partit Popular María Dolores de Cospedal hauria encarregat una segona operació Catalunya clandestina el 2017 per frenar el referèndum que impulsava el govern de Carles Puigdemont.

Segons revela La Vanguardia, aquest operatiu de les anomenades clavegueres de l'Estat tenia com a objectiu crear proves falses contra la cúpula independentista, com ja van fer, a partir del 2012, primer amb la família de l'expresident Jordi Pujol i després amb el seu successor, Artur Mas.

Aquesta informació apareix en el sumari del cas Kitchen, que investiga com excàrrecs del govern del Partit Popular van organitzar una operació amb policies per robar informació sensible a l'extresorer del partit, José Luis Bárcenas. Volien apropiar-se proves que els haurien pogut incriminar, a ells i també a Mariano Rajoy, en el cas de la Caixa B del PP.

Algunes informacions apunten que l'aleshores número dos de Fernández Díaz a Interior, Francisco Martínez, va dir al jutge que l'operació Catalunya, encetada quan Fernández Díaz era ministre i Martínez el seu número dos, es va voler tornar a fer el 2017, quan Juan Ignacio Zoido era ministre i en vigílies del referèndum de l'1 d'octubre.

El secret del sumari i el confinament per la Covid van tapar el contingut de la declaració de Martínez, que s'ha sabut ara.

Doncs bé, el comissari a qui haurien encarregat robar aquesta informació compromesa del Partit Popular és qui també havia de dirigir aquella segona operació Catalunya. L'ordre del 2017, segons Martínez, hauria partit de María Dolores de Cospedal, aleshores ministra de Defensa, i Mariano Rajo n'estaria al cas.

L'operació, encarregada a l'anomenada "policia patriòtica", s'havia de finançar amb fons reservats, de tots els ciutadans.

Segons el sumari, es tractava d'una actuació de la policia fora de la legalitat, òbviament, i sense control judicial, gestada, aleshores, amb Juan Ignacio Zoido, que el novembre de 2016 va rellevar Jorge Fernández Díaz al capdavant del Ministeri de l'Interior.

 

Més revelacions de Martínez

Però Martínez no es va quedar aquí i hauria revelat al jutge que quan era secretari d'Estat li haurien encarregat des del govern Rajoy contactar amb jutges i fiscals per evitar que les acusacions de l'extresorer del PP Luis Bárcenas perjudiquessin el partit i l'executiu de Rajoy.

Francisco Martínez hauria criticat els seus superiors perquè el van deixar sol quan el jutge el va imputar en la causa i va fer arribar a algunes amistats que en això no només cauria ell. Martínez es creu el cap de turc, diu que només havia obeït ordres i que ara alguns es penedirien d'haver-les donat.


L'operació Kitchen, al Congrés

Justament sobre l'operació Kitchen, aquest dimecres hem sabut que el Congrés dels Diputats l'investigarà. El PSOE registrarà amb Unides Podem una sol·licitud conjunta a la cambra baixa perquè es creï una comissió d'investigació sobre la presumpta trama dissenyada pel Ministeri de l'Interior durant el govern de Mariano Rajoy.

ARXIVAT A:
PPProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut