Els exministres del PP, Jorge Fernández Díaz i Maria Dolores de Cospedal

La Fiscalia demana imputar Fernández Díaz i De Cospedal per espiar i robar Bárcenas

Anticorrupció relaciona els exministres amb l'operació Kitchen, inclosa en la investigació de les clavegueres de l'Estat

Actualitzat

L'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz i l'antiga número dos del PP María Dolores de Cospedal podrien acabar imputats per un cas d'espionatge a Luis Bárcenas. La Fiscalia Anticorrupció, que investiga el cas Villarejo, demana que se'ls imputi a tots dos en l'anomenada operació Kitchen.
L'aixecament del secret d'aquest sumari deixa al descobert la possible implicació de tots dos en l'operació per robar documents a l'extresorer del PP Luis Bárcenas. La Fiscalia Anticorrupció parla d'una "operació parapolicial" que s'hauria creat per iniciativa d'alts representants del Partit Popular.
 

Els missatges de Martínez

Fernández Díaz continua acumulant investigacions judicials sobre un ús partidista del Ministeri de l'interior en la seva etapa. De moment, ell no ha arribat a judici per cap d'aquests casos, però sí comandaments de l'anomenada "policia patriòtica".

Els fiscals anticorrupció citen noms de polítics, però, de moment, l'únic imputat fins ara és l'exsecretari de Seguretat Francisco Martínez, número dos d'Interior amb Jorge Fernández Díaz.

Jorge Fernández Díaz amb el seu número 2 a Interior, Francisco Martínez (EuropaPress)



El juny de l'any passat, Martínez, molest per les declaracions de Fernández Diaz desvinculant-se de la trama Kitchen, va entregar davant de notari diversos missatges de mòbil que implicarien l'exministre de l'Interior, ja que hi donava les directrius per posar en marxa aquesta operació de les anomenades clavegueres de l'Estat.
"No va ser iniciativa meva; tot al contrari, vaig rebre instruccions molt concretes", diu Martínez en un dels seus missatges, i apunta com a responsable immediat Jorge Fernández Díaz, i també María Dolores de Cospedal. Fins i tot, diu que de tot plegat n'estaria al corrent l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy.

 

lL'ex president Mariano Rajoy en la presentació d'un llibre de Fernández Díaz, el 2019 (EuropaPress/Jesús Hellín)

Operatiu "parapolicial"

El jutge instructor del cas Kitchen conclou que alguns òrgans superiors de l'administració de l'Estat haurien creat un operatiu "parapolicial" per espiar l'extresorer del PP Luis Bárcenas irobar-li documents compromesos.

La Fiscalia analitza aquests missatges de fa set anys, quan s'investigava la caixa B del PP. Entre els policies reclutats per a aquestes funcions hi ha el controvertit excomissari José Manuel Villarejo, també esquitxat per diversos afers tèrbols del ministeri i a qui María Dolores de Cospedal hauria encarregat "feines puntuals".
 

 

El xòfer de Bárcenas

El jutge investiga possibles pagaments amb fons reservats al xòfer de la família Bárcenas. El conductor hauria tingut l'encàrrec de passar informació sobre on Bárcenas guardava documents amb dades d'alts dirigents del PP que el podien comprometre.

 

ARXIVAT A:
Audiència NacionalCorrupcióPPJosé Manuel VillarejoMariano Rajoy
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut