Un nen comprant un test d'antígens en una farmàcia
Dels 120.000 TAR supervisats a infants que han fet les farmàcies, 6.400 han donat positiu

Confusió entre les famílies i farmàcies desbordades pels tests d'antígens a escolars

Salut ofereix testos d'antígens gratuïts als infants asimptomàtics en cas que es detecti un positiu a l'aula, que es poden fer a les farmàcies autoritzades

Paula Florit GomilaActualitzat

Els grups de WhatsApp de famílies treuen fum des que van reobrir les escoles després de Nadal. En l'última setmana --des del dilluns 10 i fins al diumenge 16 de gener--, les farmàcies catalanes han fet fins a 120.000 testos d'antígens a alumnes de primària i secundària per almenys un cas positiu a les seves classes.

I és justament això --on, quan i com fer els testos d'antígens-- el que més es repeteix entre els missatges de mares i pares, pels dubtes que es plantegen arran del nou protocol.

Des d'aquest segon trimestre, en cas que es detecti un positiu a l'aula, s'ofereix un test ràpid a tots els infants asimptomàtics, com a contactes estrets. No és obligat, però sí altament recomanat.

On s'han de fer aquests testos? Aquí comencen els dubtes. D'entrada, només es fan a les farmàcies autoritzades en el cas d'alumnes de primària i secundària. Als infants del cicle infantil --escoles bressol i P3, P4 i P5--, es fan als centres d'atenció primària o als centres educatius.

Són proves d'ús professional que subministra directament el Departament de Salut a aquestes farmàcies, que són unes 1.400 arreu de Catalunya. Aquests testos d'antígens es fan de manera gratuïta als alumnes a partir de la recepta que les famílies reben directament a l'aplicació La Meva Salut.

Testos esgotats en algunes farmàcies

El problema ha vingut amb l'allau de sol·licituds de proves que s'han trobat algunes farmàcies aquest cap de setmana, fins al punt que en algunes s'han esgotat unes hores els testos subministrats per Salut. En tot cas, aquest dilluns mateix ja s'està reposant l'estoc.

Davant l'angoixa d'algunes famílies, se'ls oferien dues alternatives. La primera, fer-se un test a casa, pagant els 2,94 euros que valen des d'aquest dissabte, i comunicar-ne el resultat a l'escola i, només si és positiu, també a la farmàcia o al CAP.

L'altra alternativa és fer-se el test supervisat per la farmàcia, que introdueix el resultat directament a la base de dades de Salut. El cost, en aquest cas, pot arribar als 20 euros.

Ho explicava a "Els matins" de TV3 una farmacèutica de Barcelona, que assegura haver fet un centenar de testos ràpids subvencionats a alumnes aquest cap de setmana:

Les famílies, doncs, miren d'adaptar-se al nou protocol, que com a novetat principal també preveu que només es confinen els nens i nenes quan hi ha almenys 5 casos positius dins el seu grup bombolla.

En aquest cas, els infants no immunitzats han d'estar confinats 7 dies.

La presencialitat es manté si no hi ha més de cinc positius al grup (Europa Press/Marta Fernández)

Tot això, enmig de l'allau de contagis d'aquesta sisena onada que aquesta setmana ja hauria d'arribar al seu pic. D'aquests 120.000 testos d'antígens ràpids que han fet les farmàcies autoritzades en l'última setmana, hi ha hagut 6.400 resultats positius entre els escolars que se l'han fet.

De fet, segons les dades de l'evolució de la pandèmia que facilita Salut, els casos positius a les franges de menors d'edat s'han disparat des del reinici del curs, el dia 10 de gener.

Així, per exemple, mentre la setmana del 20 de desembre, just abans de les festes de Nadal, es va informar de 5.007 positius entre els infants d'entre 0 i 9 anys i de 5.837 casos entre els nens i nenes d'entre 10 i 19 anys; en la primera setmana del curs --comptant els casos fins el dijous 13 de gener, l'última data amb les xifres consolidades--, es van registrar 18.559 a la franja de 0 a 9 anys i 28.920 a la franja de 10 a 19.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19ÒmicronEducació
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut