En una setmana s'han confirmat més de 200.000 positius (ACN/Carola López)

Cada 3 segons es contagia una persona de covid a Catalunya

S'han detectat més de 200.000 nous positius en una setmana per primera vegada des de l'inici de la pandèmia

Juli Rodés AlmerActualitzat

La irrupció de la variant òmicron continua traduint-se en xifres fins ara mai vistes des de l'inici de la pandèmia.

Aquest dilluns, per primera vegada, les dades publicades pel Departament de Salut informen de la detecció de més de 200.000 casos nous en una setmana.

Va passar entre el 7 i el 13 de gener, els últims set dies amb les dades consolidades: es van detectar 200.279 positius, amb proves PCR i tests d'antígens (TAR).

Això vol dir que en aquest temps, de mitjana, cada dia es van notificar més de 28.600 casos nous, que vol dir més de 1.190 per hora.

Dit d'una altra manera: cada tres segons es va detectar un nou contagi de covid-19, a Catalunya.

 

Ara per ara, el dia amb el rècord de contagis diaris de tota la pandèmia és dilluns de la setmana passada, quan se'n van confirmar 39.173, amb PCR i TAR.

Dijous, l'últim dia amb les dades consolidades (que tot i així podrien créixer amb notificacions tardanes) se'n van confirmar menys, 28.759.

La xifra rècord setmanal de més de 200.000 casos publicada aquest dilluns podria superar-se amb les dades de dimarts.

En qualsevol cas, per veure com han escalat els contagis les últimes setmanes només cal comparar la situació actual amb la de fa un mes: entre el 7 i el 13 de desembre es van confirmar 30.554 casos. És a dir, en set dies, menys dels que ara s'han confirmat, algun dia, en 24 hores.

En total, des de l'inici de la pandèmia s'han contagiat almenys 1.726.586 persones, més del 22% de la població.


Creix la pressió hospitalària

En paral·lel a aquest rècord de contagis, la pressió hospitalària ha continuat creixent i el 13 de gener ja hi havia 2.475 pacients covid, dels quals 516 (més del 20%) eren pacients crítics a les UCI.

El pic de persones a les unitats de cures intensives, aquesta sisena onada, va assolir-se el dia abans, el 12 de gener, quan a les UCI hi va haver fins a 527 persones. Ara són 522.

 

Pel que fa al nombre total d'hospitalitzacions per la pandèmia, si bé l'endemà van baixar, durant el cap de setmana han tornat a pujar: dissabte es van superar els 2.500 pacients covid, i diumenge, els 2.600.

 

Les 2.617 hospitalitzacions notificades per Salut aquest dilluns són una nova xifra rècord d'aquesta sisena onada.


Argimon: "Estem desaccelerant"

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha valorat les dades pandèmiques i ha explicat que "estem desaccelerant", tot i admetre que "no a un gran ritme".

Preguntat per si Catalunya ha arribat al pic de la sisena onada, ha dit que és massa d'hora per saber-ho: "Hem d'esperar a veure aquesta setmana com anirem", abans de fer una crida a mantenir "molta prudència".


Tres morts cada dues hores

L'escalada de contagis també s'ha traduït en un augment de defuncions, que des de principis d'any s'acosten a les 200 setmanals.

El pic d'aquesta onada, almenys ara per ara, va assolir-se entre el 6 i el 12 de gener, quan es van comunicar 202 defuncions.

 

Des del 20 de desembre, cada dia han mort, de mitjana, gairebé 36 persones.

Això vol dir que cada dues hores hi ha tres defuncions per covid.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut