Dia de la Dona

Concentracions, conferències i desfilades commemoren el Dia de la Dona a Catalunya

Una conferència sobre el 75 aniversari del sufragi femení, una concentració per la conciliació i una desfilada de moda solidària són algunes de les iniciatives amb les quals aquest any s'ha commemorat el Dia de la Dona a Catalunya, on des del començament d'any tres dones han mort ja assassinades per les seves parelles. Els actes que recorden els últims canvis protagonitzats per les dones i els avenços en la igualtat d'oportunitats han conviscut a més amb l'eco de les xifres facilitades dimarts per la Generalitat, que revelen que el sou brut mitjà de les dones és un 30% inferior al dels homes, que la taxa d'ocupació és 20 punts menor i que només un terç dels directius a Catalunya són dones.

Actualitzat
El Parlament ha obert oficialment la celebració aquest 8 de març del Dia Internacional de la Dona, amb una conferència de la catedràtica d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona Mercedes Vilanova sobre el 75 aniversari d'existència del dret a votar de la dona a Catalunya. Creu de Sant Jordi, Vilanova destaca pels seus treballs d'investigació sobre l'abstenció, l'analfabetisme, la revolució social, el paper de les dones a la societat i la democràcia parlamentària.

L'Institut Català dels Dones, de la seva banda, ha organitzat una sèrie de conferències sobre "Les Dones i el Dret" a càrrec de l'Associació de Dones Juristes, que diumenge passat es va llegir a Barcelona i que en els pròxims quinze dies recorrerà Lleida, Girona, la Seu d'Urgell, Tarragona i Tortosa.

Una de les iniciatives més diferenciada és la celebració d'una desfilada solidària, organitzada per la Fundació Ared i la Universitat Abat Oliva CEU, on s'han pogut  veure models confeccionats per dones procedents de centres penitenciaris i serveis socials, en la seva majoria amb càrregues familiars. D'una altra banda, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), integrada pels sindicats més representatius de l'administració catalana -CATAC, CAU, CATAC-CTS i USTEC-STEs- ha convocat una concentració de delegats davant la Conselleria de Governació a Barcelona per expressar el seu descontentament pel dèficit de mesures eficaces de conciliació.

Després de denunciar l'"oportunitat perduda" per la Generalitat per avançar cap a una "veritable" conciliació amb la llei de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal al servei de les administracions públiques, aquesta central sindical reclama iniciatives que homologuin Catalunya amb Europa.

La celebració del Dia de la Dona coincidia aquest any amb l'anunci del govern català de l'increment en un 4% de les ajudes per a les famílies amb nens menors de sis anys, la qual cosa suposarà un augment mitjà de 25 euros a l'any i que manté Catalunya i Espanya en la posició de cua a Europa en ajudes a la família.

De la seva banda, el Grup Sifu, un dels centres especials d'ocupació més importants que hi ha a Espanya, ha denunciat a més en un comunicat que, entre les dones, el col·lectiu més fràgil és el d'aquelles que tenen alguna discapacitat. Només el 21,7% del poc més d'un milió de dones que conviuen amb algun tipus de discapacitat són actives, quan la taxa d'activitat entre les dones en global se situa en el 44%.

Contra la violència de gènere

La cara més dramàtica en la commemoració del Dia Internacional de la Dona continua sent, no obstant això, la violència de gènere. Del començament d'any ençà, tres dones han mort ja a Catalunya -una per mes- a mans de la seva parella i una altra de Caldes d'Estrac (Maresme) està ingressada a l'hospital després que ahir el seu marit li assestés diversos cops de martell al cap.

Amnistia Internacional, que ha preparat accions de carrer, "performances" contra les lapidacions i exposicions en diferents punts de Catalunya contra la violència de gènere, ha recordat que des del 1999 han mort a Catalunya 73 dones en mans de la seva parella i que, a tot Espanya, prop de 2 milions tenen violència física, psíquica o sexual.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut