Teodora Vázquez abraça els seus pares en sortir de la presó
Teodora Vázquez abraça els seus pares en sortir de la presó d'Ilopango
El Salvador

Commuten la pena a una dona que ha passat onze anys a la presó acusada d'avortar

El Tribunal Suprem està d'acord amb el govern a commutar la pena per "raons de justícia, d'equitat i de caràcter jurídic"

Juli RodésActualitzat

Teodora Vázquez, ciutadana del Salvador, ha quedat en llibertat aquest dijous després de passar gairebé 11 anys a la presó acusada d'haver avortat.

L'any 2008 va ser condemnada a 30 anys, però el govern -amb l'acord del Tribunal Suprem-- ha decidit commutar-li la pena per "raons de justícia, d'equitat i de caràcter jurídic".

 

A les portes de la presó de dones d'Ilopango, Vázquez --que sempre ha proclamat la seva innocència-- ha estat aclamada per un grup d'amics i familiars, entre els quals hi havia els seus pares i el seu fill, que té 14 anys.

Entre llàgrimes, Teodora s'ha declarat "molt contenta de poder tornar amb la família" i disposada a "seguir lluitant":

"He perdut molts anys de la meva vida, però estic feliç perquè començaré una nova vida. Treballaré, lluitaré perquè altres dones condemnades injustament per casos com el meu puguin recuperar la seva llibertat."

Fora de la presó també l'esperaven activistes a favor de despenalitzar l'avortament, les quals han acollit la decisió del Tribunal Suprem i el Ministeri de Justícia amb alegria i sorpresa.

 

Sobretot, perquè amb prou feines fa dos mesos, al desembre, el Tribunal Segon de Sentència de San Salvador havia ratificat la sentència del 2008.

Va ser un gerro d'aigua freda per a Vázquez i la seva defensa, i també per a les entitats per la despenalització de l'avortament i de defensa dels drets humans, que veien en aquella apel·lació l'última possibilitat que Teodora sortís de la presó sense complir tota la condemna.

El decret de la commutació s'havia signat el 24 de gener, però s'havia mantingut en secret fins ara, que el Tribunal Suprem l'ha avalada, amb l'argument que "la prova científica no permet determinar cap acció voluntària que conduís a la mort de la criatura que s'estava gestant".

Vázquez va ser detinguda el juliol del 2007, després de trucar a urgències des dels lavabos de l'escola on treballava. Estava embarassada de gairebé nou mesos.

 

Ella assegura que no la van atendre, va tenir una gran hemorràgia i la criatura va néixer morta. Un altre treballador la va trobar inconscient, al costat de la criatura morta.

Va ser acusada d'haver mort el seu fill i condemnada a 30 anys de presó, on ha passat 10 anys i 7 mesos.

El Salvador, juntament amb Andorra, Haití, Hondures, Malta, Nicaragua, Surinam i Xile, és un dels pocs països del món on l'avortament està totalment prohibit.

El codi penal salvadoreny preveu una pena d'entre 2 i 8 anys per avortar, però els jutges van considerar que les circumstàncies convertien aquest cas en un "homicidi agreujat", castigat amb penes d'entre 30 i 50 anys de presó.

 

Al Salvador hi ha 27 dones empresonades acusades d'haver avortat.

Amb un sistema de salut amb moltes mancances, i les violacions convertides en un fet habitual, al Salvador la prohibició de l'avortament afecta, sobretot, les dones joves i pobres.

El 5 de febrer, la relatora especial de l'ONU sobre execucions extrajudicials, Agnes Callamard, va instar el Salvador a declarar una "moratòria" en l'aplicació de la prohibició de l'avortament, vigent des del 1997, perquè considera que genera morts arbitràries atribuïbles a l'Estat.

 

Arran de la decisió del Suprem sobre Vázquez, entitats com l'Agrupació Ciutadana per la Despenalització de l'Avortament han fet la següent crida:

"Els diputats d'aquesta legislatura [que acaba el 30 d'abril] haurien de deixar com a herència l'aprovació de la despenalització, perquè el Salvador deixi de ser d'aquesta minoria de països del món que encara mantenen aquestes lleis contra les dones."

Teodora Vázquez, que ara té 34 anys, ha aprofitat la dècada llarga que ha passat entre reixes per estudiar. Hi va entrar sense haver acabat la primària, hi ha acabat el batxillerat i ara vol anar a la universitat.

Es dona la circumstància que el fet que hagi recuperat la llibertat no vol dir que Vázquez sigui mai declarada innocent, ni compensada pels 10 anys i 7 mesos que ha passat a la presó.

Anar al contingut