Aula de 1r de l'escola Maria Mercè Marçal, de Tàrrega
Aula de 1r de l'escola Maria Mercè Marçal, de Tàrrega

Com serà el curs escolar 2022-23: calendari, currículums i ràtios

El 5 de setembre comença el curs per a l'alumnat d'infantil i primària

Actualitzat

Falta menys d'una setmana perquè comenci el curs escolar 2022/2023. Serà el curs que començarà més aviat, el 5 de setembre, una decisió que ha estat durament criticada pels sindicats.

Aquest dijous, 1 de setembre, es reincorpora a la feina el professorat, en una data que no varia respecte al curs passat.
 

S'avança l'inici de curs

Amb l'avançament del curs, l'inici de classes per a l'alumnat d'infantil i primària serà el dilluns 5 de setembre.

Les classes d'ESO, batxillerat i formació professional començaran dos dies més tard, el dia 7.
 

Setembre amb horari reduït

Una altra novetat d'aquest començament de curs és que, durant el mes de setembre, els alumnes faran jornada reduïda, amb classes entre les nou del matí i la una del migdia.

Quan s'acabin les classes es garantirà el servei de menjador per a tots els infants.

A la tarda, els infants podran quedar-se a l'escola en l'horari habitual fent activitats que no suposaran cap cost extra per a les famílies.

ESO, batxillerat i formació professional no estan afectats per aquest canvi de calendari i podran mantenir els horaris habituals del setembre.

Alumnes de l'aula d'acollida de l'escola Frederic Godàs de Lleida
Alumnes de l'aula d'acollida de l'escola Frederic Godàs de Lleida (ACN/Salvador Miret)

Activitats a les tardes

Quan faltaven pocs dies perquè s'acabés el curs passat, algunes escoles tenien problemes per trobar personal per a les activitats de les tardes del setembre.

A principis d'agost, però, el conseller d'Educació va indicar que un 98% dels centres públics ja tenien els contractes signats per a les hores de lleure d'aquest setembre.

El Departament d'Educació destinarà quatre milions a subvencionar el servei de monitors d'oci a l'escola concertada durant el setembre. El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat aquest dilluns la convocatòria per a la concessió d'aquestes ajudes, "amb la finalitat de conciliar vida familiar i laboral".

S'hi poden acollir els centres educatius privats que tinguin concert per als ensenyaments del segon cicle d'Infantil, Primària o Educació Especial. Les sol·licituds s'han d'enviar entre l'1 i el 14 de setembre.
 

Un dia de lliure disposició més i vacances de Nadal més llargues

Per mantenir el nombre d'hores lectives, l'avançament del curs es compensa allargant les vacances de Nadal i amb un dia de lliure disposició més per als centres.

En comptes dels tres que hi ha actualment, aquest curs n'hi haurà quatre. Aquest dia, que pot fixar cada centre, el Departament d'Educació proposa que sigui al segon trimestre, que és el que té menys dies festius.

D'altra banda, les vacances de Nadal també seran més llargues: l'últim dia de classe de l'any serà el dimecres 21 de desembre i el primer dia lectiu del 2023 serà el 9 de gener.

El final de curs serà el 22 de juny per a l'alumnat d'infantil i primària i el 20 de juny per al de secundària, batxillerat i FP.

Motxilles a la llar d'infants L'Espurna, de Jesús (ACN/Ariadna Escoda)
Motxilles a la llar d'infants L'Espurna, de Jesús (ACN/Ariadna Escoda)(ACN/Ariadna Escoda)

Reducció de ràtios a P3

Aquest curs hi haurà menys alumnes a les aules de P3. La ràtio baixa de 25 a 20 alumnes en el 86% dels centres públics i en el 37% dels concertats. Els sindicats reclamen que aquesta reducció de ràtios no sigui únicament a P3

A la pública hi ha 58 grups més, mentre que a la concertada hi ha una reducció i n'hi ha 33 menys. Per tant, amb la baixada de ràtios s'incrementen el nombre de classes, amb 25 més, tot i que hi haurà uns 3.400 alumnes menys que el curs passat.

La caiguda de grups també es dona a la secundària. A primer d'ESO hi haurà 26 classes menys: vuit que es perden a la pública i 18 a la concertada.
 

P2 gratuït a les escoles bressol públiques

Escolaritzar els infants en l'últim curs de les escoles bressol, P2, és gratuït a partir d'aquest curs. La gratuïtat s'aplicarà al miler de llars d'infants públiques catalanes.

Pel que fa a les famílies de l'alumnat de les llars d'infants privades, tindran una rebaixa de 800 euros per curs, que suposen al voltant de 72 euros en cada quota mensual.

La mesura va ser anunciada per Pere Aragonès en l'últim debat de política general, amb l'objectiu de garantir "l'equitat en l'accés a l'educació" i la "igualtat d'oportunitats".

Tot i que l'etapa de 0-3 anys no és obligatòria ni universal, Catalunya és un dels llocs d'Europa on hi ha més nens de menys de tres anys escolaritzats.

Canvis en el currículum

Aquest curs es començaran a desplegar els nous currículums educatius d'infantil, primària i ESO i batxillerat.

En totes les etapes hi ha un any de marge per aplicar els nous currículums, excepte en el batxillerat, on cal fer-ho a partir d'aquest setembre perquè l'any 2024 hi ha una nova selectivitat. La nova prova d'accés a la universitat serà més competencial.

El principal canvi dels currículums és a la metodologia d'aprenentatge. Serà menys memorística que fins ara i hi haurà una tendència a treballar per competències i per projectes.

Tant a primària com a secundària, l'alumnat tindrà unes quantes hores setmanals, anomenades "hores de gestió autònoma", per fer projectes transversals fora de les assignatures.

A batxillerat, el nou currículum fixa més hores d'assignatures optatives que permetran personalitzar la trajectòria acadèmica de l'alumnat. Les hores comunes setmanals passen de 14 a 12; les de modalitat, de 12 a 9, i les optatives, de 4 a 9.

Proves de la selectivitat al campus Cappont de Lleida
Proves de la selectivitat al campus Cappont de Lleida (ACN/Laura Cortés)

Reducció progressiva de la jornada intensiva

La conselleria d'Educació vol acabar progressivament amb la jornada intensiva i implantar horaris que permetin a l'alumnat de secundària dinar al centre i tenir tardes lectives.

Aquest canvi d'enfocament encara no té data per als instituts, però començarà a implementar-se aquest curs als instituts escola. La mesura afecta els 27 instituts escola que o bé no fan cap tarda o bé en fan dues com a màxim.

La normativa contempla que es facin com a mínim tres dies amb horari partit, és a dir, amb classes tant al matí com a la tarda. Així, els horaris dels alumnes de secundària s'assemblaran més als dels alumnes de primària.

Inici de curs sense vagues

Si el curs anterior va acabar amb nou jornades de vaga, aquest començarà sense aturades. Inicialment, els principals sindicats de l'educació havien convocat dues aturades el primer mes de classes: el 7 i el 28 de setembre.

Finalment, un acord entre els sindicats de mestre si professors i el Departament d'Educació per la incorporació de 3.500 docents més ha permès desconvocar les vagues.

Dos manifestants en la vaga de docents del 25 de maig passat
Dues manifestants en la vaga de docents del 25 de maig passat (Europa Press / Kike Rincón)

Un curs pràcticament sense mesures anticovid

El curs 2022/2023 començarà sense gairebé cap mesura anticovid als centres educatius catalans.

Després de la retirada de la mascareta als patis, el final de les quarantenes a les escoles, la fi dels cribratges als companys d'un alumne positiu i l'eliminació dels grups bombolla, l'única mesura contra la covid que continuarà vigent és l'obligatorietat de portar mascareta en el transport escolar, com passa en tot el transport públic.

 

Sense cautelars del 25% de castellà

De moment, el curs començarà sense que s'apliqui el 25% de castellà a totes les escoles i instituts que estableix una sentència judicial.

El TSJC ha rebutjat imposar cap mesura cautelar perquè el 25% de les classes es facin en castellà a les escoles i instituts.

L'entitat que havia demanat aquestes cautelars, l'Assemblea per una Escola Bilingüe, recorrerà la interlocutòria.

Concentració en contra del 25% de castellà a l'escola a Girona
Concentració en contra del 25% de castellà a l'escola a Girona (Europa Press / Glòria Sánchez)

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut