Aragonès anuncia el nivell de P2 universal i gratuït (Europa Press/Arxiu)

P2 gratuït i copes menstruals a l'escola, entre els objectius socials del govern

Pere Aragonès anuncia també una aportació de 80 milions d'euros a la xarxa de salut mental

A partir de l'any que ve, l'últim curs de l'escola bressol, el P2, serà gratuït. És un dels anuncis en matèria social que ha fet aquest dimarts el president del govern, Pere Aragonès, al Parlament de Catalunya.

Ha assegurat que aquesta serà la primera fase del procés de gratuïtat en l'accés a tots els nivells l'escola bressol.

"L'educació té un paper destacat en la construcció d'un país d'igualtat i equitat, i l'objectiu principal del govern és garantir el dret a l'educació de tot l'alumnat, amb la màxima inclusió i sense segregació."

Aragonès justifica la mesura perquè l'escolarització dels 0 a 3 anys "és una oportunitat per al desenvolupament integral dels infants, i afavoreix la igualtat d'oportunitats i la conciliació de la vida laboral i familiar".

De moment, es començarà per la gratuïtat de P2, que ja es recollirà en els pressupostos del 2022.

El president del govern ha explicat que les famílies amb risc d'exclusió o dificultats econòmiques derivades de la pandèmia "han estat les primeres a desescolaritzar els seus infants de l'etapa 0-3 anys" perquè no està considerada universal ni tampoc no és gratuïta.

Pere Aragonès ha assegurat que el govern també fa una aposta per l'oferta de 0-3 a les escoles rurals per lluitar contra el despoblament on "les famílies acaben marxant".

El conseller d'educació, Josep González Cambray, considera un "canvi de paradigma" que P2 sigui gratuït el curs que ve.

Aragonès ha dit que es treballarà per reduir ràtios a primària i secundària i per augmentar l'oferta pública d'aquests ensenyaments.

També ha parlat d'enfortir el model d'escola catalana i de la implementació del Pla d'Educació Digital.


Copa menstrual gratuïta als centres educatius

Durant aquest curs el govern distribuirà la copa menstrual de forma gratuïta als centres educatius i als col·lectius de dones en situació de vulnerabilitat. Ho ha anunciat el president del govern, Pere Aragonès, al Parlament de Catalunya, i ho ha emmarcat en una política d'"equitat menstrual".

Aragonès ha argumentat que cada dona gasta uns 100 euros l'any per adquirir productes d'higiene menstruals. "Això fa que 1 de cada 4 dones sovint hagi d'escollir entre comprar aquests productes o d'altres de bàsics". Per aquesta raó, hi ha nenes que "es veuen obligades a faltar a l'escola."

El president ha recordat, en aquest sentit, que a Espanya s'aplica l'IVA general i no el súper reduït a aquests productes de primera necessitat.

També ha justificat distribuir gratuïtament la copa menstrual en comptes de compreses i tampons "pel fort impacte ambiental" que tenen aquests productes.

"Prioritzarem l'accés a productes reutilitzables com la copa menstrual, perquè no només tenen impacte positiu en la salut i en l'estalvi econòmic sinó que redueixen significativament l'impacte mediambiental en residus."

França ja va anunciar mesures per lluitar contra la pobresa menstrual per a aquest curs amb la distribució de compreses i tampons gratuïts a les universitats. Escòcia va ser el primer país al món a oferir de franc productes d'higiene menstrual a totes els dones. El següent a fer el pas va ser Nova Zelanda, que també distribueix compreses i tampons gratuïts als centres educatius.


80 milions per a la salut mental

En l'apartat sanitari, Pere Aragonès s'ha compromès a prioritzar la salut mental, a la qual el govern destinarà 80 milions d'euros. Es vol transformar la xarxa de salut mental, sobretot la infantil i juvenil.

"Prioritzar el benestar emocional i la salut mental de la població és un objectiu de país, una prioritat ineludible que abordarem elaborant i aprovant el Pacte Nacional per a la Salut Mental per aconseguir la recuperació i la rehabilitació comunitària de les persones afectades."

Aragonès s'ha compromès a destinar el 25% del pressupost de Salut a l'atenció primària i a augmentar i estabilitzar la plantilla d'aquest servei sanitari.

 

ARXIVAT A:
Educació SalutPobresaPere AragonèsEleccions Parlament Catalunya 2021
Anar al contingut