Foto de família del nou govern de Barcelona, integrat pels comuns i el PSC (ACN/Nazaret Romero)

Colau i Collboni aconsegueixen aprovar "in extremis" el nou govern de Barcelona

El ple extraordinari d'aprovació del cartipàs se celebra amb l'absència de Joaquim Forn, regidor de JxCat, pres a Lledoners

RedaccióActualitzat

Ada Colau i Jaume Collboni han superat amb èxit, aquest dimarts, l'anomenat "ple del cartipàs" i han aconseguit aprovar la nova organització de l'Ajuntament de Barcelona i el repartiment dels principals càrrecs del govern municipal per als pròxims quatre anys.

Els comuns i els socialistes no tenen majoria -els manquen tres regidors-, però han aconseguit l'aprovació del cartipàs gràcies a un acord d'últimíssima hora, tancat tot just uns minuts abans de començar el ple.

Així, ERC, el PP i BCNxCanvi han votat a favor de la totalitat de la proposta. JxCat ha votat en contra dels punts relatius a les comissions municipals i les seves presidències, i Cs s'ha abstingut.

 

El ple del cartipàs ha aprovat el nou govern municipal després d'un acord d'última hora (ACN/Nazaret Romero)

 

Les comissions municipals del nou mandat eren un dels principals punts de discrepància dels grups, fins a aquest dilluns, que impedien l'acord sobre el cartipàs.

La proposta d'organtizació del govern municipal de coalició acordada per Ada Colau i Jaume Collboni, presentada la setmana passada, situa el líder dels socialistes a Barcelona com a primer tinent d'alcaldia, amb competències sobre economia, empresa i turisme. A més, estableix una nova figura, el regidor de Presidència, que serà Jordi Martí, exsocialista fitxat per Colau que fins ara era el gerent de l'Ajuntament.


Els sous, congelats

El plenari de l'Ajuntament de Barcelona sí que ha aprovat per unanimitat la congelació de les seves retribucions.


Absència de Joaquim Forn

El ple del cartipàs s'ha celebrat amb un llaç groc ocupant l'escó de Joquim Forn, regidor electe de Junts per Catalunya. El Suprem no va autoritzar-lo a sortir de la presó de Lledoners per assistir a aquesta sessió extraordinària en considerar que no era cap motiu suficient per concedir-li el permís penitenciari.

Amb la seva decisió, l'alt tribunal tampoc va atendre la petició formulada per l'alcaldessa Colau, que va adreçar una carta al Suprem demanant que es permetés participar a Forn en el ple del cartipàs.

 

El Suprem no ha atès la petició de Colau demanant que es permetés assistir a Joaquim Forn al ple del cartipàs (ACN/Nazaret Romero)

 

Durant el plenari, Colau ha lamentat la decisió del Suprem i ha reiterat que no aprofitarà l'absència de Forn per decantar el sentit de cap votació del plenari.

El president del grup municipal d'ERC, Ernest Maragall, ha respost a l'alcaldessa que "jo no la lamento, la denuncio", i ha afegit que l'absència de Forn és "inacceptable en termes democràtics" i una "vergonya per a la ciutat i per al ple".

La portaveu del grup municipal de JxCat, Elsa Artadi, també ha denunciat, emocionada, l'absència de Forn.

Els altres tres grups municipals, Cs, BCNxCanvi i el PP, han valorat de manera molt diferent que Forn no hagi pogut assistir al ple del cartipàs. 

Manuel Valls, que va fer possible el govern de Colau i Collboni per evitar que Maragall fos alcalde, ha considerat que "si Quim Forn no és aquí, és perquè estem en un estat de dret".

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MAda ColauJaume Collboni En comúPSC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut