Barcelona

Cirurgia pionera en el càncer de pàncrees de pitjor pronòstic

L'Hospital Vall d'Hebron assaja una tècnica per tractar tumors fins ara inoperables

Marta ArrufatActualitzat

Nou avenç quirúrgic per atacar el càncer de pàncrees, un dels de pitjor pronòstic. L'Hospital Vall d'Hebron ha fet servir, per primera vegada a Espanya, una tècnica en tumors fins ara inoperables. De moment es tracta d'un assaig internacional en què participa aquest centre, l'únic de tot l'Estat que ho fa.

El 80% d'aquest tipus de càncers, l'adenocarcinomes de pàncrees localment avançat, són inoperables i "fins ara, aquests malalts eren tractats amb quimioteràpia de manera pal·liativa", com afirma el doctor Ramón Charco, cap del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de Vall d'Hebron.

La Maria José, una de les tres pacients operades amb la nova tècnica


La María José, metgessa de família i una de les tres primeres pacients tractades amb aquesta tècnica es va autodiagnosticar ella mateixa i les proves ho van confirmar:

"Jo em donava a mi mateixa sis mesos de vida, sense dir-ho massa a la família perquè no es preocupessin, però sí que realment jo no em veia arribant a Nadal."

La tècnica que es fa servir és la radiofreqüència intraoperatòria, que al Vall d'Hebron s'ha utilitzat per primera vegada en aquest tipus de càncers. Introdueixen una agulla directament al tumor, i hi apliquen una temperatura de 80 graus. Això permet abrasar les cèl·lules cancerígenes.

L'agulla que es fa servir per cremar les cèl·lules cancerígenes


És una tècnica que ja s'utilitza en altres tipus de tumor com pot ser de pulmó, fetge o ronyó, però fins ara ningú s'havia atrevit a provar-lo amb el pàncrees perquè els tumors solen estar enganxats, o molt a prop de zones vitals. Per això, a la vegada que cremen han de refredar els voltants de la zona, per no provocar lesions.

Notícia relacionada: Identifiquen una potencial diana terapèutica en el càncer de pàncrees més freqüent

Aquest estudi és únic al món i obre l'esperança a trobar alternativa per a aquest tipus de pacients, com explica la doctora Elisabeth Pando, del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l'Hospital Vall d'Hebron:

"És l'únic estudi a nivell del món que ens donarà aquesta resposta i, si surt el que pensem, significarà que tindrem una altra estratègia de tractament per aquests malalts que fins ara no tenen."

A l'espera dels resultats definitius, que podrien estar en 3 o 4 anys, el doctor Joaquim Balsells, cap clínic de Cirurgia Pancreàtica de l'Hospital Vall d'Hebron, destaca que l'ànim dels pacients ha canviat:

"Els pacients diuen que abans d'operar-se estaven cansats, desanimats i un cop feta la radiofreqüència es troben físicament bé, animats i el cansament aquell que tenien ja no el tenen i poden tornar a fer vida normal."

El de pàncrees és el tercer tipus de càncer amb més mortalitat i s'estima que l'any que ve podria passar a ser el segon. A Catalunya cada any n'hi ha entre 1.200 i 1.300 casos. Si es confirma el que volen demostrar amb aquest assaig, el 40% es podria beneficiar d'aquest tractament.

Notícia relacionada: Assagen amb èxit un mètode per detectar alguns càncers en 10 minuts amb alta fiabilitat

ARXIVAT A:
SalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut