Científics treballant
Científics treballant

Assagen amb èxit un mètode per detectar alguns càncers en 10 minuts amb alta fiabilitat

Investigadors australians han iniciat amb èxit un assaig per detectar alguns tipus de càncer

RedaccióActualitzat

Pas important en el diagnòstic precoç del càncer. Uns investigadors australians han assajat un test que permet detectar alguns tipus de càncer amb una fiabilitat del 90% en només 10 minuts i a qualsevol lloc del cos.

L'equip liderat per Matt Trau, del Centre de Nanomedicina Personalitzada de la Universitat de Queenslad, a Brisbane (Austràlia), ha publicat la seva recerca a la revista "Nature Communications".

El mètode es basa en la detecció d'uns radicals químics anomenats grups metil. Quan s'afegeixen a l'ADN, en el procés anomenat metilació, poden silenciar alguns gens i activar-ne d'altres. En el cas de les cèl·lules tumorals, s'activen només gens que ajuden al creixement del càncer.

Els investigadors varen observar que la unió química del grup metil a l'ADN és diferent si es produeix en cèl·lules sanes o en cèl·lules tumorals. I això fa que es comportin de manera diferent. Els autors van constatar que l'ADN de cèl·lules tumorals s'unia de manera més estreta a nanopartícules d'or.

Aleshores, van assajar un sistema de detecció. Quan les nanopartícules d'or es dissolen en aigua, aquesta es torna de color rosat. Però, si s'hi afegeix ADN de cèl·lules tumorals, el color canvia a blau.

Els autors van provar el mètode amb teixit procedent de pacients amb càncer i de pacients sans. Tots tenien més de 40 anys. En total, van analitzar cent mostres, de les quals setanta-dues eren de pacients amb càncer. I, d'aquestes, 54 eren de càncer de mama, vuit de pròstata i deu de limfoma. El mètode va mostrar una fiabilitat del 90%.

Aquest nou mètode és un avenç tecnològic molt important i significa un enfoc totalment nou, com explica Oriol Casanovas, responsable del Grup d'Angiogènesi de l'Institut Català d'Oncologia (ICO). El doctor Casanovas també afirma que cal ser cauts:

"Obre un camp molt interessant i l'estudi és molt rigorós. Però cal saber si podrà ser generalitzat i detectar possibles variacions entre pacients."

Una de les aplicacions més interessants seria, segons Casanovas, el control de pacients concrets que hagin tingut càncer, perquè en aquest cas ja es coneixen les característiques del tumor, i serviria per detectar si ha reaparegut.

Els mateixos autors assenyalen a l'article que la prova s'ha de complementar amb d'altres:

"En la seva forma actual, només pot determinar la presència de la malaltia i cal una anàlisi detallada per conèixer el tipus de càncer, en quin estadi es troba i la seva recurrència (el temps que ha trigat a reaparèixer després del tractament)."

 

 

 

D'entrada, el mètode és molt senzill i molt visual. Els resultats s'obtenen en deu minuts i el canvi de color s'observa a ull nu. Però requereix una biòpsia per obtenir ADN. S'ha de refinar amb assaigs posteriors i seria molt interessant demostrar que és universal i que pot detectar les cèl·lules tumorals en circulació a la sang.

En aquest cas, seria semblant a la biòpsia líquida, que des de fa un temps ja es practica a Vall d'Hebron. Però si aquest nou mètode permetés detectar a la sang qualsevol tipus de càncer, seria un gran avenç.

La línia de recerca seguida pels científics australians va començar a Barcelona, a l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia, segons ha confirmat a Catalunya Ràdio Laura Lechuga, una de les caps de recerca del centre.

 

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut